Meddig marad velünk az ítéletidő, mire számítsunk a hétvégén? Meteorológust kérdeztünk!

• 2024. április 16., kedd •
Szeszélyes április – tartja a mondás. De vajon mit is jelent ez pontosan? Ahogy azt megírtuk, durva lehűlés érkezett hazánkba, melynek következtében néhol húsz fokot is visszaesik majd a hőmérséklet a héten, így nem árt újra elővenni a vastag kabátokat. Lapunk a hirtelen jött rossz idő miatt megkereste Németh Lajos meteorológust, mert kíváncsiak voltunk, meddig marad velünk az ítéletidő, s vajon mire számíthatunk a hétvégén?
Meddig marad velünk az ítéletidő, mire számítsunk a hétvégén? Meteorológust kérdeztünk!

Szeszélyes április

Németh Lajos gyorsan leszögezte:

a jelenlegi időjárás nem rossz idő”.

Hogy miért? Azért, mert ahol most esik az eső, ott nagyon-nagyon örülnek az esőnek - írja a Mandiner.

„Az igaz, hogy az extrém meleg után, ami az elmúlt napokat jellemezte – néhol 30 fok fölötti hőmérséklettel – ez most kissé szokatlan. Most azonban megérkezett az a hidegfront, amelyik főleg az ország nyugati és északi vidékeire legalább 15-20 fokkal hűvösebb levegőt szállított.

De a lényeg: hogy esőket is”

– húzta alá a szakember. Hozzátette: ez a front még szerdán is és csütörtökön is hatással lesz időjárásunkra. Lassan távolodik csak.

Németh Lajos kiemelte: csütörtökön már a 20 fokot sem éri majd el a hőmérséklet, az éjszakai órákban pedig néhány helyen gyenge fagy is előfordulhat.

„Ez nem rendkívüli, hiszen az április mindig ilyen szeszélyes szokott lenni. Természetesen érthető, hogy az emberek keresik a magyarázatokat, hiszen ahhoz képest, hogy egy héttel korábban még nyári meleg volt, most pedig akár fagyokról is beszélhetünk, nagyon nagy volt a váltás” – fogalmazott.

A szakember hozzátette: nem véletlen, hogy az április a szeszélyes jelzőt kapta, 

mert a tavaszi hónapok közül ez a legváltozékonyabb évtizedek, évszázadok óta.

„Vannak olyan helyek az országban, ahol még 48 órával ezelőtt 30 fok közeli hőmérséklet volt, most meg plusz 8 fok” – említette példaként, majd előre vetítette: a hónap második felében is lehet majd számolni változékony frontokkal.

Kiránduló idő

Németh Lajos kifejti: a hétvégén jelentős eső már nem nagyon várható, és az április második felében szokásos – azaz körülbelül 20 fok közeli – hőmérséklet lesz. 

Kiránduló időnek mondanám”

– jegyezte meg lapunknak a szakember.

Németh Lajos azt is elárulta kérdésünkre, hogy április közepén átlagosan olyan 15 és 20 fok között szokott lenni a hőmérséklet Magyarországon, ezért ez az elmúlt napokban tapasztalt 31 fok körüli meleg meglepetésszerű volt. „Több mint 15 fok különbség volt az eddigi átlaghoz képest” – szögezte le.

Ennek magyarázata pedig egy Dél-Nyugatról, Nyugatról,

tehát az észak-afrikai térségéből érkező melegfront volt – az hozta ezt az extrém hőmérsékletet. 

Hőségnap volt

Az elmúlt napokban tapasztalt jelenséget hőségnapnak nevezzük, s a szakember szerint ugyanilyen hőségnapunk volt április elsején is. 

„Amióta hivatalos meteorológiai mérések vannak Magyarországon, 

ilyen korán – tehát április elsején –, hogy valahol harminc fokot mérjenek az országban, még soha nem volt” 

– árulta el kis színesként a meteorológus, aki szerint a 2024-es esztendő április 1-jén – ugyan nem tréfaként – de ezt is meghozta nekünk.

Az eső fontossága

Németh Lajos kiemelte:a mostani lehűléssel érkező eső nagyon-nagyon kell a mezőgazdaságnak. Voltak helyek az országban – különösen az északi és nyugati megyékben –, ahol jelentős mennyiség hullott.

„De az Alföldön a következő napokban is kellene eső, 

mert a talaj felső – húszcentis rétege – rendkívül száraz, és ez a hidegfront nem hozta meg azt a csapadékmennyiséget az Alföldre, ami ezt a nagy szárazságot megszüntette volna. 

Enyhítette ugyan, de megszüntetni nem fogja” – fogalmazott a meteorológus.

S hogy miért nem jut elég csapadék az Alföldre? Németh Lajos elárulta, hogy azért nem, mert mire odaér – úgy mondják –, addigra már a zöme kiesik. 

„Tehát az Alföldön kevésbé lesz olyan csapadékmennyiség területi átlagban, mint az ország többi részén. A Duna-Tisza köze és a Tiszántúl nagyon csapadékhiányos, ott sajnos az ilyen tartós, áztató eső nem valószínű, inkább a záporos jellegű, ami azt jelenti, hogy az egyik területen sok esik, de tőle 15-20 kilométerre meg alig” – magyarázta a szakember.

Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére