Már több mint 22 ezer német nyugdíjas él Magyarországon

• 2023. augusztus 24., csütörtök •
A német nyugdíjasok száma az utóbbi években ugrott meg jelentősen, akik elsősorban anyagi megfontolásból és a közbiztonság miatt választják Magyarországot.
Már több mint 22 ezer német nyugdíjas él Magyarországon

Már több mint 22 ezer német állampolgár él életvitelszerűen Magyarországon. Számuk az utóbbi években ugrott meg jelentősen. Nagy többségük kis vagy közepes nyugdíjú idős ember, aki a nyugat-magyarországi falvakban keres viszonylag olcsó házat – mondta el az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója, Bauer Bence.

A német nyugdíjasok száma több okból is nőhetett, elsősorban anyagi megfontolásból – véli a magyar–német kapcsolatok kutatója - írja a Világgazdság.

A német nyugdíjasok számára Magyarországon sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, mint Németországban.

A közbiztonság is szerepet játszhat. Magyarországon százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban – mondta a szakértő. De szempont lehet a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók sokasága és a kulturális élvezet is. 

A szakértő szerint valójában sokkal több német nyugdíjas élhet Magyarországon, mint ahogy az egyébként a hivatalos német társadalombiztosítási vagy nyugdíj-folyósítási adatokból kiderül. Sok nálunk élő német ugyanis még mindig valamilyen németországi lakcímhez tartozó bankszámlára kapja a nyugdíját. Így a német statisztikákban őket Németországban élő nyugdíjasokként tartják számon. 

Fotó: Shutterstock
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére