Már a csőben van az újabb rezsicsökkentés

• 2023. január 27., péntek •
A maximális 3 ezerről ezer forintra csökkentené a kormány az alapbankszámlák maximális díjának a mértékét – a tervezet már megszületett az intézkedésről, amely hamarosan rendeleti formában is megjelenhet.
Már a csőben van az újabb rezsicsökkentés

A hatályos szabályok alapján az alapszámla maximális díja az előző év utolsó napján érvényes minimálbér 1,5 százaléka lehet, ami jelenleg 3 ezer forint.

Így változhat az alapszámla díja

Egy kormányrendelet-tervezet szerint azonban ez az összeg hamarosan a harmadára csökkenhet, a kabinet tervei szerint ugyanis az előző évi minimálbérnek – 1,5 helyett – csak a 0,5 százaléka, azaz ezer forint lesz az alapszámla maximális díjának az összege – mondta a Mandiner érdeklődésére a foglalkoztatáspolitikai államtitkár.
Czomba Sándor – a Portfolio írására reagálva – elmondta: „a kormány fő célja, hogy az alapvető pénzügyi műveletekhez szükséges bankszámla mindenkinek olcsón legyen elérhető, ezzel is hozzájárulva a mindennapok költségeinek csökkentéséhez és a családok megvédéséhez”. Az államtitkár az általa „kvázi rezsicsökkentésként” aposztrofált intézkedéstől azt is várja, hogy tovább csökken a készpénzforgalom.

Mi az az alapszámla?

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben fogadott el egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, használatáról.

Ennek értelmében 2016. október 15-től Magyarországon is köteles az összes pénzforgalmi szolgáltató a kínálatában szerepeltetni az úgynevezett alapszámla-konstrukciót

– tájékoztat honlapján a Magyar Nemzeti Bank, megerősítve a hatályos szabályozást, amely szerint az alapszámla alapdíja nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százaléka.
E havidíjért cserébe az adott hónapban magyarországi ATM-ből kétszer vehet fel készpénzt, aminek együttes összege nem haladja meg a 150 ezer forintot, vagy az intézmény saját bankfiókjából vehet fel készpénzt maximum egyszeri 50 ezer forit értékben. Emellett a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le, s az összes utalás összege nem lehet több mint 100 ezer forint.

 

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére