„Magyarország nem aszerint táncol, ahogy Brüsszel fütyül”

• 2023. május 27., szombat •
Pálfalvi Milán szerint egyre gyakrabban tetten érhető, hogy kettős mércét alkalmaznak hazánkkal szemben, azonban Magyarország sosem engedett a nyomásnak.
„Magyarország nem aszerint táncol, ahogy Brüsszel fütyül”

A kettős mérce alkalmazása egyre gyakrabban tetten érhető Magyarországgal szemben, ha a homályos uniós értékek vagy a megfoghatatlan jogállamisági kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ezt már sajnos megszoktuk. Az azonban, hogy konkrét ügyekben tesz különbséget országok között a bizottság, túlmegy azon a határon, melyet betudhatunk egyszerű politikai támadásnak – jelezte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nézőpont Intézet elemzője a brüsszeli ajánlásokkal kapcsolatban. Ismert, a bizottság a hét elején azt javasolta Magyarországnak, hogy törölje el a rezsicsökkentést, az erre szánt pénzt pedig fordítsa az államadósság csökkentésére - írja a Magyar Nemzet.

Pálfalvi Milán szerint az államadóssággal kapcsolatos ajánlások kötelezővé tétele meglehetősen alantas, célzott támadás hazánk ellen. Ennek az eszköznek az alkalmazása ugyanis számokkal kimutatható részrehajlást igazol. 

Vagyis annak már a látszatára sem adnak, hogy itt egyenlő bánásmódról lenne szó az európai országok között. A soros kényszerítő eszközt tehát most úgy hívják, a rezsicsökkentés kivezetése az államadósság mérséklése érdekében

– tette világossá az elemző. 

Nem Brüsszel kormányoz!

– Nem az ajánlást készítők ülnek a kormánynál. Se nálunk, se más országok esetében. Következésképpen nincs szükségünk rá, hogy a partvonalon túlról bekiabáljanak nekünk, hogyan csináljuk – válaszolt arra a felvetésre, mely szerint jelentősen eltérnek az eszközök, melyeket egyes országoknak javasolt a bizottság.

Pálfalvi Milán szerint ez az egész kérdéskör a nemzeti szuverenitásról, annak csorbításának kísérletéről szól Brüsszel részéről. 

– A magyar államadósság helyzete tehát sok uniós országéhoz képest jobb, ezért is érthetetlen a bizottság „aggódása” a költségvetési egyensúlyunk miatt. 

Persze ez nem is erről szól a részükről, hanem az ideológiai, politikai nyomásgyakorlásról

– vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője.
Pálfalvi Milán hozzátette: „a pénz és a hatalom Brüsszel mozgatórugói.” – Emlékezhetünk például Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök korábbi kijelentésére, miszerint Magyarországot pénzügyileg ki kell éheztetni – idézte fel. Szerinte úgy gondolhatják Brüsszelben, ha nem tudták a magyar választókat „jobb belátásra” bírni, akkor meg kell büntetni őket. 

– Ezt egyébként sokféle eszközzel megpróbálták már, de az Orbán-kormányon sosem jutottak át. A rezsicsökkentés eltörlésére tett ajánlás tehát egy sokadik eszköz ahhoz, hogy gyengítsék a magyar kormányt, hazánk szuverenitását – mondta az elemző. 

Ahogy fogalmazott: „Brüsszel követő üzemmódban van, végrehajtó szerepet játszik, így sosem fogja megérteni, hogy Magyarország nem aszerint táncol, ahogyan ők vagy a megrendelőik fütyülnek.” – Ezt a csatát az IMF már egyszer elbukta hazánkkal szemben. Brüsszel sem fog másként járni – zárta gondolatait Pálfalvi Milán.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére