"Magyarország a béke mellett van, de a veszélyek korában erőt kell gyűjtenünk"

Haitzmann Ágnes • 2023. március 19., vasárnap •
Kiszélesedhet-e a béketábor Európában? Miért olyan fontos fegyvergyárakat építeni? Mitől menő ma katonának lenni Magyarországon? Ezeket is megkérdezte a Frisss.hu a honvédelmi minisztertől. Szalay-Bobrovniczky Kristóf végül azt is elárulta, hogy szerinte milyen egy év előtt állunk.
Magyarország a béke mellett van, de a veszélyek korában erőt kell gyűjtenünk

Hazaszeretet, illetmény, életpályamodell

A szombathelyi kishuszáravatást szimbolikusnak is tekinthetjük, a Magyar Honvédség is nagyszabású toborzásba kezdett. Mik a hívószavak ma egy fiatal számára, van-e bennük ambíció, hogy látja?

A huszáravatón láttam, hogy a gyerekek azt érzik: katonának lenni rettenetesen menő dolog. Mi azt az üzenetet szeretnénk a fiatalokhoz eljuttatni, hogy érdemes és nemes dolog felvenni az egyenruhát, beállni egy bátor, elszánt fiatalokból álló közösségbe, részévé válni az eszközeiben is modern, új technológiájú haderőnek. Nagyon fontos az életpályamodell, az illetmény is, egyre jobb körülményeket nyújt a Honvédség, mert természetesen

meg kell teremteni a családfenntartás feltételeit, ugyanakkor ez nem csak egy munka,

ez egy életforma, egy hivatás, ami egész életén át elkíséri az embert. A katonai kiképzéssel sok olyan személyes képességet is lehet nyerni, amelyek a civil életben is hasznosak – és ugyanez fordítva is igaz, sokaknak van olyan szakmája, amit a Honvédségen belül lehet nagyon jól használni. Ezek összessége ma vonzóvá tudja tenni a magyar haderőt.

Fontos lenne, hogy válogatni lehessen a jelentkezőkből, a legjobbakat lenne érdemes megszólítani...

A korszellem az elmúlt évtizedekben elmozdult a haza fegyveres védelmének ügyétől, és a korábbi, baloldali kormányok inkább világbékére készültek, mintsem arra, ami ma zajlik, ezért felelőtlen módon leépítették a Honvédséget, a katonákat pedig nem becsülték. A szomszédban ma két ország vív 20. századi típusú háborút, ki gondolta volna ezt két évvel ezelőtt! Ezért

mi sem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel.

Egy olyan haderőt kell fenntartanunk, amely – a NATO szövetségesi rendszerében elhelyezkedve - békét garantálni képes, ütőképes és elrettentő erejű. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hazaszeretetből táplálkozó érzelmi alapon túl illetményben, életpályában, oktatásban, képzésben is vonzó legyen a mai fiataloknak a haderő.

Hivatalba lépése óta hányszor és hogyan írta át miniszteri terveit? Gondolta-e a ciklus elején, hogy ilyen mértékű toborzásra lesz szükség?

Amikor a felkérést kaptam erre a posztra, már zajlott a háború, közben a szankciós infláció miatt már komoly gazdasági nehézségek léptek fel világszerte. Mindezzel egy időben kell felgyorsítanunk a haderő fejlesztését. De fontos leszögezni a háború kapcsán, hogy Magyarország a kezdetektől a béke pártján áll, ezért követel tűzszünetet és béketárgyalásokat.

Abban egyébként egyetértés van a legtöbb országgal, hogy mi a cél – legyen vége a háborúnak, legyen béke.

A különbség azonban az oda vezető úton van, ők fegyvereket szállítanak, ami egy "sajátos út" a béke felé, sőt inkább a háborúba való belesodródást jelenti, ráadásul rendkívüli módon kimeríti a katonai teljesítőképességüket. A saját nemzeti haderejük gyengítése árán is küldik a lőszereket, fegyvereket, ez viszont az egész európai hadiipart az elmúlt évtizedekben példátlan módon érinti.


"Jelenleg nincs olyan forgatókönyv, amelynek nulla lenne a valószínűsége"

Magyarország is bővíti a fegyveripart, holott a kormány azt hangsúlyozza, hogy a béke pártján állunk. Érezheti-e bárki ma úgy, hogy mégiscsak a háborúra készülünk?

A békéhez erő kell - ez egy találó leírása a helyzetnek, különösen a veszélyek korában, amikor a szomszédunkban egy háború zajlik, a déli határainkat pedig felfegyverzett migránsok ostromolják.

Aki gyenge, azt sose tisztelték a történelem során, és ezután sem fogják.

Magyarország ugyan a béke mellett van, de a veszélyek korában erőt kell gyűjtenünk, és szárazon kell tartani a puskaport - a szó szoros és átvitt értelmében is. Jelenleg nincs olyan forgatókönyv, amelynek nulla lenne a valószínűsége, Magyarország szándéka és törekvése, hogy ne tegyünk az eszkaláció felé vezető lépést. Nekünk az a dolgunk, hogy felkészültek legyünk, és megfelelően elrettentő erőt tudjunk felmutatni. Ez egy folyamatos munka, de most intenzívebben és felgyorsult módon fejlesztjük az eszköz- és az emberállományt egyaránt.

Melyek most a hazai védelmiipar-fejlesztés irányai? És mik vannak még tervben?

Rendkívül fontos a védelmi ipar kiépítése, mert egyrészt munkahelyeket teremt és hozzájárul a magyar gazdasághoz, de egyúttal a katonai értelemben vett függetlenségünket is növeli, hiszen amit itt gyártanak, ahhoz sokkal hamarabb hozzáférünk adott esetben. A pandémia idején tapasztaltuk, hogy a lezáruló beszerzési útvonalak milyen nehézségeket tudnak okozni, ez sem érint majd minket olyan mértékben a hazai gyártással. A magyar védelemiparnak voltak hagyományai, most pedig szépen, szisztematikusan visszaépítjük azt, ami egykor megvolt.

Melyek ezek?

Csak néhány példát említenék: már elindult a világ legmodernebb páncélozott gyalogsági járműveinek sorozatgyártása Zalaegerszegen, júniusban legördül az első jármű a gyártósorról. Gyulán termel az Airbus gyára, ami azért is különleges, mert

egy bizonyos alkatrészt szerte a világban minden Airbus-gyárnak innen szállítanak.

Elindult a várpalotai lőszergyár építése is, ami szintén stratégiai jelentőségű, és az a célunk, hogy a jövőben egyre több védelmi ipari üzem kezdje el a működését hazánkban.

A kormány számára mindig fontos, hogy a törekvéseihez és a döntéseihez felhatalmazást szerezzen a hazai közvéleménytől. Hogy látja, mit gondolnak az emberek a növekvő honvédelmi kiadásokról?

A háború kitörése és az ezzel kapcsolatos folyamatos figyelem aggodalmat szült az emberekben. Ugyanakkor sokkal könnyebb lett komoly párbeszédet kezdeményezni arról, hogy Magyarország katonai képességeinek növelésére és a védelmi ipar kiépítésére elementáris szükségünk van. Az emberek ezt értik, a magyar fiatalok folyamatosan jelentkeznek önkéntes katonai szolgálatra, és

úgy érzem, támogató légkör alakult ki ezzel kapcsolatban.

Mint említettem, a veszélyek korában az a cél, hogy modern, ütőképes, elrettentő erejű Honvédséget építsünk.


"Mi nem fogunk tágítani"

Mi a helyzet a nemzetközi megítélésünkkel? Hogy érzi, meddig tartható az a határozottság, szilárdság, amit a magyar kormány képvisel? Számít-e még, hogy mit gondolnak rólunk például más EU-s vagy NATO-országok?

A NATO egy védelmi szövetség, és nem egy háborús szövetség. A NATO-nak az a feladata, hogy ha valamely tagját támadás éri, akkor kollektívan lépjen föl annak védelmében. Ha egyes kérdésekben egyébként eltérő is a véleményünk - így most abban, hogy mi nem szállítunk fegyvert a háború folytatásához -,

teljes jogú, elismert és komolyan vett tagjai vagyunk ennek a szövetségnek,

földrajzi elhelyezkedésünk, nemzeti haderőnk építése és a nemzetközi szerepvállalásaink miatt is. Mi következetesen képviseljük azt az álláspontot, amellyel azonnal emberéleteket lehet menteni, és ami elvisz a békéhez: tűzszünetet, tárgyalást szorgalmazunk. Jelenleg a mi álláspontunk nem a többségi álláspont, sem az EU-ban, sem a NATO-ban, de ahogy elmúlik a hurrá-optimizmus, szembejönnek majd a realitások, és

azt gondolom, hogy egyre többen értékelik majd a mi álláspontunk helyességét.

Viszont azt is látni kell, hogy a globális többség békét akar. Mindemellett, a kormány a magyar emberek álláspontját képviseli, akik többször és világosan kifejezték akaratukat, hogy nem akarnak belesodródni a háborúba. Ezért mi nem fogunk tágítani. Magyarország Kormánya elég erős ahhoz, hogy távol tartsa az országot a háborútól, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz.

Ez azt jelenti, hogy a béketábor még kiszélesedhet, mellénk állhatnak ebben?

Ez egy anyagháború is, és hatalmas erők mozdultak meg, láthatjuk a háborún nyerészkedő óriáscégeket, spekuánsokat, de az elhúzódó konfliktus, illetve a brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségek biztosan nem válnak az európai polgárok hasznára. Biztos vagyok abban, hogy

erősödnek majd azok a hangok, amelyek békét fognak követelni!

Milyen egy év előtt állunk? Melyek a legesélyesebb forgatókönyvek?

A forgatókönyvek elemzését meghagyom a szakértőknek, ami látható - és a Magyar Kormány is így hozza a döntéseit -, hogy egyelőre a felek nem jutottak el arra az álláspontra, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülni, még folytatják a háborút, amíg bírják emberi és katonai erővel, ami pedig magában hordozza a háború kiterjedésének veszélyét.

Sajnos arra számítok, hogy ez még akár hosszú ideig is jelen lesz.

Mi mindenesetre mindent megteszünk a békéért itthon és a nemzetközi platformokon egyaránt, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.

közösség

további frisss

lap tetejére