Magyar Nyugat-könyvbemutató: A Muravidék útja a délszláv királyságba

• 2024. március 06., szerda •
A ma Szlovéniához tartozó volt vasi és zalai határvidék történetéről jelenik meg könyv a Magyar Nyugat Könyvkiadónál, a szombathelyi bemutatót március 12-én fél 6-kor tartják a Vas Vármegyei Levéltárban.
Magyar Nyugat-könyvbemutató: A Muravidék útja a délszláv királyságba

A Muravidék útja a délszláv királyságba - ez a címe annak a kötetnek, amelyet Göncz László kutató jegyez.

A szerző írja a könyv előszavában: „Ebben a kötetben kitérünk a tájegység iránti, az első világháború utolsó szakaszától megjelenő szlovén érdeklődés vizsgálatára, a Mura mente társadalmi, politikai és etnikai viszonyaira az I. világháborút követő ún. forradalmi időszakban, továbbá a magyar kormánynak a szlovén önkormányzatiság biztosítására irányuló törekvéseire a Károlyi-érában, aminek a legfontosabb célja a tájegység Magyarország keretében tartása volt. Elemezzük a szlovén, illetve jugoszláv igényeket és törekvéseket a történelmi Magyarország szlovénok lakta területe és annak peremvidéke délszláv megszerzésére. Főképpen a párizsi békekonferencián közreműködő jugoszláv küldöttség tevékenysége alapján. A magyar Tanácsköztársaság időszakának helyi vonatkozású eseményeire és a Muravidék állami hovatartozása tekintetében sorsdöntő határozatok elfogadásának a körülményeire is kitérünk, valamint röviden összefoglaljuk a jugoszláv megszállás első napjait.”

A könyvbemutató március 12-én, kedden 17.30-kor lesz a MNL Vas Vármegyei Levéltára előadótermében.

Nyitókép: Az egykori Dobray Szálló Muraszombat központjában, amelynek feltehetően az erkélyéről kiáltotta ki Tkálecz Vilmos 1919. május 29-én a Mura Köztársaságot. Forrás: Vida István lendvai fénykép- és képeslapgyűjtő gyűjteménye.

közösség

további frisss

lap tetejére