Magyar Nemzeti Múzeum: Csapláros Andrea a főigazgató-esélyesek között

index.hu • 2024. január 31., szerda •
Az Operaház főigazgatói megmérettetéséhez kezd hasonlítani a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére kiírt pályázat, annyi jelentkezőről hallani minisztériumi és múzeumi körökből – azzal a különbséggel, hogy itt a korábbi főigazgató nem pályázik. A Csák János kulturális és innovációs miniszter által jegyzett felhívás szerint 2024. február 5-ig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László elbocsátása után megüresedett vezetői székére.
Magyar Nemzeti Múzeum: Csapláros Andrea a főigazgató-esélyesek között

L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi főigazgatóját 2023. november 6-án bocsátotta el azonnali hatállyal Csák János kulturális és innovációs miniszter, azzal az indoklással, hogy egy intézményvezetőnek be kell tudni tartatni a törvényeket. Az ügy a World Press Photo kiállítás miatt robbant ki, amelyet egyes képek tatalma miatt a gyermekvédelmi törvény alapján csak 18 éven felüliek nézhettek volna meg. L. Simon távozását követően Hammerstein Judit korábbi főigazgató-helyettes került megbízott főigazgatóként az intézmény élére. Az index.hu az esélyesekről írt cikket.

A lehetséges pályázók

A menesztett főigazgató helyére Csák János 2023. december 20-i dátummal írta ki a pályázatot, ami 2024. január 4-én került föl a kormany.hu és az MNM oldalára: a beadási határidő az ettől számított 30 nap, vagyis – a hétvége miatt – február 5., hétfő. A kiírás szerint a nyertes pályázó 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a főigazgatói pozíciót. Az Index információi szerint az alábbi jelöltek nevét hallani lehetséges pályázóként múzeumi és minisztériumi körökben: 

Zsigmond Gábor történészt, kulturális turisztikai szakközgazdászt, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét emlegetik a legesélyesebbként. Zsigmond Gábor eddig három könyvet írt közösen Tiborcz Istvánnal, legutóbb a Hotel Gellértről.

Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató információink szerint szintén beadja a pályázatát. Hammerstein Rezi Kató Gábor halála után, 2022 decemberében lett általános helyettes főigazgató. A múzeumba az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói székéből került még L. Simon László kinevezése előtt, de a közös munkának azért sem volt akadálya, mert  L. Simon kulturális államtitkár korában Hammerstein volt a helyettes államtitkára.

Csapláros Andrea jelenleg a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a harmadik ciklusát kezdte meg 2023 áprilisában. Csapláros korábban a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke is volt, nagyon felkészült múzeumi szakembernek tartják.

Virágos Gábor régész jelenleg a MNM régészeti főigazgató-helyettese, korábban a KÖSZ (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat) főigazgatója, amely szervezet akkoriban a régészeti feltárások miatt konfliktusba keveredett a vidéki múzeumokkal. Ez a feladat került aztán vissza 2022-ben – L. Simon László kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Csornay Boldizsár a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, korábban a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója volt, de vezette a Nemzeti Örökségvédelmi Központot is, a Forster Központban pedig a régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettesként dolgozott.

Offenbächer Ferenc az egri Kepes Intézet vezetője, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) műtárgyszervezési bizottságának elnöke, tevékenysége nyomán kerültek vissza műkincsek például a fertődi Esterházy-kastélyba. A Kieselbach Galériában február 1-jén nyíló Vera Molnar-kiállításra az ő gyűjteményéből válogatták a műveket.

Frissítés: időközben Offenbächer Ferenc az Indexnek jelezte, nem kíván pályázni a posztra.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész volt a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára is.

Lezsák Gabriella régész (Lezsák Sándor lányának) neve is felmerült, ő azonban nem valószínű, hogy pályázik. A Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

Úgy tudjuk, L. Simon László nem nyújt be pályázatot korábbi pozíciójára, jóllehet ezt semmilyen jogszabály nem tiltaná.

Követelmények

A pályázók felé támasztott szakmai követelmények között szerepel többek között az intézmény „kiállításpolitikájának kidolgozása, különösen az új állandó történeti kiállítás vonatkozásában”, „a látogatói bázis bővítése, külön hangsúllyal a fiatal és idős generációk bevonására”, az intézmény pozíciójának erősítése, a kiállítások számának optimalizálása, a turisztikai bevétel növelése.

A pozíció betöltéséhez mesterfokozatú végzettségre, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettségre, emellett szakmai és vezetői gyakorlatra van szükség. A kiírás szerint „a pályázó magyar állampolgár, vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, feltéve, hogy utóbbi esetben a pályázó magyar nyelvismerettel rendelkezik”. A jelentkezőnek vagyonnyilatkozatot is kell tenni, illetve be kell mutatnia, hogy mit tervez a jelen nehéz gazdasági helyzet kezelésére (válságmenedzsment).

Az érvényes pályázatot benyújtó jelölteket 30 napon belül hallgatja meg a munkáltatói jogkör gyakorlója, vagyis a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért szakmai bizottság, a főigazgató megbízásáról – a szakmai bizottság javaslatát mérlegelve – a pályázati határidő lejártát követő 60 napon belül dönt a miniszter. A bizottságban részt vesz az Országos Közgyűjtemények Szövetsége delegáltja (a szövetség jelenlegi elnöke Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója), a MNM szakszervezetének és üzemi tanácsának egy-egy képviselője, valamint a minisztérium munkatársai. 

L. Simon László távozása

Mint ismert, L. Simon László azután távozott, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban látható Word Press Photo kiállításon „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, illetve „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozat látható, például az, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat. Ez pedig sérti a gyermekvédelmi törvényt, így csak 18 éven felüliek nézhették volna meg, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fel is hívta a Magyar Nemzeti Múzeum figyelmét, hogy biztosítsa a gyermekvédelem és a családok védelméről szóló törvények rendelkezéseinek betartását.

Ezek után kígyózó sorokban vártak az emberek a múzeum előtt, hogy bejuthassanak a kiállításra, köztük fiatalkorúak is. L. Simon László a Facebook-oldalán megköszönte Dúró Dórának a reklámot, a múzeum pedig azt kommunikálta, hogy jogszerűen nem kérhetik el a látogatók személyi igazolványát, „a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére” támaszkodnak.

Ezek után döntött úgy Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy az a vezető, aki nem képes betartatni a törvényt, nem alkalmas a feladatára. A miniszter indokolásában kifejtette, hogy „a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

közösség

további frisss

lap tetejére