Magyar expedíció indul a világ egyik legmagasabb hegycsúcsára

• 2024. április 06., szombat •
Első magyarként Varga Csaba mászhatja meg a 8027 méteres Sisapangma hegycsúcsot. Ugyanakkor az továbbra is rejtély, hogy ki az a magyar hegymászó, aki a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestet készül megmászni az idén.
Magyar expedíció indul a világ egyik legmagasabb hegycsúcsára

Újabb magyar expedíció indul a Himalájába – derült ki az M1 műsorából. 

Ezúttal a Sisapangma a cél, amelyet még soha nem mászott meg egyetlen magyar sem - írja a Magyar Nemzet.

Kivételes hegycsúcsról van szó, egyike annak a 14-nek, amelynek a magassága meghaladja a 8000 métert. 

A magyar hegymászónak 8027 métert kell leküzdenie, hogy célba érjen, vagyis sok időt kell majd eltöltenie a 7500 méter fölötti halálzónában.

Mint az most kiderült, a magyar hegymászó nem más, mint Varga Csaba ismert és sikeres magashegyi mászó.

Beszámoltunk róla, hogy tavaly nyáron meghódította a világ kilencedik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. Arról a sikeres csúcstámadásról az alábbi cikkben lehet részletesebben olvasni.

Varga Csaba már szombaton megkezdi az expedíciót, amelynek első állomása – a kiutazást követően – az akklimatizáció lesz. Ez több hetet is igénybe vehet, így a konkrét csúcsmászás valamikor majd nyár elején lesz esedékes. Az akció önmagában is merész vállalás, de további nehezítő körülmény, hogy 

Varga Csaba szokásához híven ezúttal is pótlólagos oxigén és teherhordó segítsége nélkül akar majd a csúcsra jutni, ami kivételes koncentrációt és állóképességet feltételez.

Suhajda Szilárd tavalyi tragédiája átírta a magyar hegymászás történetét

Újra izgulhat tehát az ország egy magyar hegymászóért. Suhajda Szilárd tavaly májusi tragédiája az egész országot megrázta, és éles vitát váltott ki a hegymászás létjogosultságáról.

Varga Csaba aztán a nyár elején sikeresen elérte a Nanga Parbat 8126 méteren lévő legmagasabb pontját, ezzel komoly eredményt elérve és némiképp helyrebillentve a magyar hegymászók megítélését. Pontosabban a teljesítménye megerősítette, hogy

a magyar hegymászók igenis alkalmasak a magashegyi, ráadásul tisztán, pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélküli expedíciókra, 

és súlyos tévedés azt állítani, hogy pusztán valamiféle önző, öngyilkos hajlamnak engednek.

Varga Csaba tehát most újra megpróbálja ezt bebizonyítani, ugyanakkor a hegymászás iránt érdeklődő nyilvánosságot még egy rejtély feszíti: ki az a magyar, aki a Mount Everestre készül? Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a tavaszi-nyári szezonra újabb magyar hegymászó indul a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre, de egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki lesz az.

Fotó: Facebook/Varga Csaba
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére