Magyar és dán siker az V. Németh Pál Memorialon

mc • 2023. szeptember 06., szerda •
Négy év szünet után rendezte meg ismét a Németh Pál Memorial kalapácsvető versenyt a Szombathelyi DOBÓ SE. A legendás mesteredzőről elnevezett viadal ezúttal olimpiai kvótaszerző és pontgyűjtő lehetőség is volt egyben. A férfiaknál a hazaiak dobója, Halász Bence, míg a nőknél a dán Karin Koch Jacobsen győzött.
Magyar és dán siker az V. Németh Pál Memorialon

A WA Continental Tour ezüst kategóriájú küzdelmeiben 8 ország 20 versenyzője lépett dobókörbe. A mezőnyben kilenc női – a magyarok mellett észt, algériai, szlovák, és dán – kalapácsvető, míg a férfiak között – a magyarok mellett görög, ciprusi, horvát, és szlovák – dobóatléta küzdöttek meg az értékes ranglistapontokért.

 A nők mezőnyében magabiztosan versenyzett és győzött a budapesti atlétikai világbajnokság 9. helyezettje, a dán Jacobsen. Remekül teljesített, hiszen e, 72,35 méteres dobásával idei legjobbját érte el. Mögötte - némi meglepetésre- az idei Arab Játékok győztese, az algériai Tatar Zahra (66,50 m) végzett. Gyurátz Réka (66,32 ezúttal dobogó harmadik fokára állhatott fel, amivel újabb értékes pontokat gyűjtött a párizsi olimpiára vezető úton. A többi, fiatal DOBÓ SE-s is jól szerepelt. Viszkeleti Villő az 5. (62,75), Németh Zsanett a 6. (62,47), Zimmermann Lili pedig a7. (60,48) helyen zárt. 

A férfiak versenyében az első helyet illetően nem volt kétség. Halász Bence, a budapesti világbajnokság bronzérmese már első, 76 méter feletti dobásával eldöntötte a versenyt. A már biztos párizsi olimpiai kvótás Halász végül 76,84 méterrel biztosan győzött. A második és harmadik helyre két görög atléta, Hristos Frantzeskákis (74,68), valamint Mihail Anastasákis (73,71) ért oda. A hazaiak két másik, szintén vb-részvevő atlétája közül Varga Donát a negyedik pozícióban (72,92), Rába Dániel (72,25) pedig az 5. helyen fejezte be a viadalt.

 A jó hangulatú V. Németh Pál Memorial zárásaként a győzteseket megillető serlegeket Dr. Hende Csaba, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke adta át. A díjátadás után örömteli volt látni, hogy a fiatalok szinte megrohamozták a budapesti vb magyar hősét, Halász Bencét, aki nem győzte az autogramokat osztogatni és közös szelfiket készíteni.„Nagy köszönet mindenkinek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Magyar Atlétikai Szövetségnek, a városnak és a támogatóinknak. Fontos viadal volt ez, hiszen itt már értékes kvalifikációs pontokat lehetett gyűjteni az Európa-bajnokságra és a jövő évi olimpiára.” – mondta Németh Zsolt, Gyurátz Réka és Halász Bence edzője, nem mellesleg a verseny névadójának, a néhai Németh Pálnak a fia.

 

közösség

további frisss

lap tetejére