Magunkért, családunkért fontos a szűrés - A mellrák diagnózisa nem halálos ítélet

há • 2023. október 26., csütörtök •
Nyolcezer új eset évente, és kétezer haláleset. Amíg van, akinek éppen ezek az októberihez hasonló kampányok nyitják fel a szemét, és veszik rá arra, hogy eljárjon mammográfiai szűrésre, addig csinálni kell.
Magunkért, családunkért fontos a szűrés - A mellrák diagnózisa nem halálos ítélet

Semelyikünk nem akar azzal a diagnózissal szembesülni, hogy daganat van a mellében, de némelyeknek mégis ez a sorsa. Tudni, hogy minden rendben van, megnyugtató. Kezünkbe kapni a lehetőséget, hogy időben cselekedjünk a nagyobb baj elkerülése érdekében, olyan esély, amivel vétek nem élni. Hogyan lehetséges, hogy nem mindenki ismeri fel ennek a fontosságát?

Dr. Wächter Walter vármegyei tisztiorvos rámutatott: egyrészt az emlőrák kezdetben tünetmentes, nem okoz panaszokat, másrészt pedig az utóbbi években a Covid-járvány is komoly visszatartóerővel bírt, ami a szűrővizsgálatokon való részvételt illeti.

- A mammográfiás szűrés, ami a Markusovszky-kórház radiológiai osztályán történik, ingyenes.

Ezekre úgy küldjük ki a meghívóleveleket a hölgyeknek, hogy a szűrőközpont kapacitását is figyelembe vesszük. Örömteli, hogy vármegyénkben az emlőszűréseken való megjelenési arány országosan előkelő helyet foglal el. Ugyan az elmúlt néhány év adataiban, akárcsak országosan, csökkenő tendenciával szembesülhettünk, részben a Covid-pandémia miatti kényszerű korlátozások, illetve az esetleges fertőzéstől való félelem miatt, de úgy tapasztaljuk, hogy az idei évben a megjelenési számok ismét növekednek. Fontos hangsúlyozni, hogy a felfedezett daganatoknak majdnem a fele a korai emlőrákok közé tartozott, melyet más módon nem lehetett volna észrevenni - mondta lapunknak a tisztiorvos.

A Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egyébként elhivatott, és aktív támogatója az emlőrák elleni küzdelemnek - nem véletlen, hogy a nemrég megszervezett szombathelyi figyelemfelhívó kampányban is megszólaltak. Dr. Wächter Walter érdeklődésünkre elmondta: az emlőrák a fejlett országok többségében a nők körében az egyik vezető daganatos halálok. - A megbetegedés előfordulási gyakorisága és a magas halálozás miatt jelentős népegészségügyi probléma.

Hazánkban rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nő veszti életét, és közel nyolcezer új esetet diagnosztizálnak.

A tüdődaganatot követően ez a második legtöbb halált okozó női daganatos betegség - tudtuk meg a tisztiorvostól.

Az emlőrák kezdetben tünetmentes, nem okoz panaszokat, ebben is áll a komoly veszélye. Azonban tény, hogy a gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni a daganatot. Ehhez viszont el kell járni a mammográfiás szűrésre.

- Magyarországon 2002 óta működik szervezett formában mammográfiás emlőszűrés a 45 és 65 év közötti hölgyek körében.

Évente átlagosan 550.000 fő a szűrésre jogosult, ők azok a kockázati csoportba tartozó nők, akik a szűrés pontos idejét és helyét tartalmazó szűrési értesítőt, vagyis meghívólevelet kapnak - részletezte a szakember. Kiderült: nem kell percnyi pontossággal megjelenni a levél szerinti időpontban, lehetőség van telefonos módosításra, és előfordulhat, hogy várni is kell, de ezek lehetőleg ne tartsanak vissza senkit attól, hogy elmegy.

S hogy mi az emlőszűrés menete? Ilyenkor a pácienst kikérdezik, majd a fizikális vizsgálat és a mammográfia következik. Ez utóbbi az emlők kétirányú röntgenvizsgálata lágy röntgensugárzással, mely alacsony sugárterhelést jelent.

A vizsgálat ugyan kellemetlen lehet, de nem fájdalmas, és az öltözőben töltött idővel, az adminisztrációval együtt legfeljebb 20 percet vesz igénybe.

Nem elhanyagolható az önvizsgálat jelentősége sem, mert általános tapasztalat, hogy a növekvő elváltozásokat leggyakrabban maguk a nők vagy párjuk ismeri fel.

Egy biztos - hívja fel a figyelmet dr. Wächter Walter -, nem szabad a vizsgálattól vagy az eredményétől való félelemből halogatni annak elvégeztetését. Tartozunk ennyivel magunknak és a családunknak!
 

közösség

további frisss

lap tetejére