Magára maradhat Németország az atomellenességével

magyarnemzet.hu • 2023. november 26., vasárnap •
Már a döntéshozatal előtt is tisztában voltak vele az illetékes minisztériumok, hogy több szempontból is hibás lépés az atomerőművek leállítása Németországban.
Magára maradhat Németország az atomellenességével

Az atomenergiával korábban megtakarítható földgáz mennyiségét most a lakossági fűtéstől vonnák el. A magyarnemzet.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint az atomellenes energiapolitikájával Németország szinte egyedül marad az országok sorában. A svédek is váltottak, már új atomerőművet szeretnének építeni.

– Németország illetékes minisztériumai a kezdetektől fogva tisztában voltak azzal, hogy hibás döntés az utolsó három atomerőművi egység leállítása, ám

szakmai helyett politikai hitvita mentén döntöttek.

Holott szakértők, Nobel-díjasok, reálisan gondolkodó politikusok szólaltak fel az atomerőművek bezárása ellen, mindhiába – mondta Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő. Jelezte: nemrég a Bild napilap egy belső, titkos e-mail-váltást szivárogtatott ki, amely a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium sajtóirodái közötti levelezést tartalmazta. Az egyértelműen azt támasztotta alá, miszerint

az utóbbi minisztérium is a kezdetektől fogva tisztában volt azzal, hogy az atomerőművek további üzemeltetése esetén földgázt lehetett volna megtakarítani, olcsóbb lett volna a villamos energia és növelni lehetett volna az ellátásbiztonságot is.

A szakértő szerint láthatóan a német nagypolitika sokkal inkább a saját érdekeit képviseli az emberek és a német ipar alapvető érdekei helyett. Nem számítanak a toronymagas háztartási- és ipariáram-árak, az ellátásbiztonsági kockázatok, a szénbányák terjeszkedése, a falu- és templomrombolások és a növekvő szén-dioxid-kibocsátás sem. Sokatmondó, hogy

a németek az utolsó atomerőművi egységek leállítása óta masszív áramimportra szorulnak a környező országokból,

a legtöbb Franciaországból, Belgiumból és Csehországból érkezik. Ezekben az országokban atomerőművek is üzemelnek, tehát a németek végeredményben atomerőművekből származó villamos energiát használnak fel. Úgy is fogalmazhatunk a szakértő szerint, hogy a szomszéd atomenergiája „zöldebb és jobb, mintha azt otthon kellene megtermelni”.

De nem csupán az áramtermelés miatt tévút a német energiapolitika. Azzal, hogy leállították az atomerőműveket, helyüket a klímavédelmi szempontból káros szén- és gázerőművek veszik át, ami miatt növekszik a kibocsátás. A földgázt pedig, amelyet atomenergia segítségével lehetett volna megtakarítani, a lakosságtól „veszik el”. A szakértő emlékeztetett: szeptemberben megszavazták az új fűtési törvényt, amely többek között klímabarát fűtési rendszerek beépítésére kötelezi a lakásépítőket a klímavédelem jegyében. Ezzel azonban több probléma van. Egyrészt már jelenleg sem lehet számos területen műszaki és egyéb problémák miatt például hőszivattyús rendszereket kiépíteni, másrészt a rendszerek ára folyamatosan növekszik, és az állami támogatás nem elégséges. E törvény kapcsán megírtuk, rendkívül költséges és körülményes lényegében néhány év alatt felszámolni a gázalapú fűtést.

A hőszivattyús rendszerek telepítésével növekszik a villamosenergia-igény is, amit biztosítani szükséges olyan időszakokban, amikor a nap- és szélerőművi kapacitások kismértékben állnak csak rendelkezésre.

Az áramtermeléshez valójában klímaellenes módon a már említett szénerőműveket (is) használják.

Hárfás Zsolt szerint Németország az atomellenes energiapolitikájával szinte egyedül marad az unióban, hiszen egyre több tagállam kívánja meghosszabbítani a jelenleg üzemelő atomerőművi egységei üzemidejét, illetve újabb és újabb egységeket akarnak építeni. Egész egyszerűen azért, mert

az egyes áramtermelési módok közül az atomerőművekkel lehet egyszerre télen-nyáron, éjjel -nappal ellátásbiztonságot, olcsó és klímabarát villamos energiát, valamint árstabilitást biztosítani. 

Kiváló példa erre Svédország, ahol néhány éve a nagypolitika be akarta zárni az összes atomerőművet, ám jött a fordulat. Most a svéd kormány egy új masszív atomenergia-útitervet mutatott be, amely 2035-ig legalább két nagy méretű atomerőművi egység megépítését irányozza elő, de 2045-ig akár tíz újabb is épülhet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

közösség

további frisss

lap tetejére