Magadat szívatod le, ha hazudsz a Facebookon

Szerző: SpacePanda Fotó:facebook.com • 2016. augusztus 23., kedd •
A számítógép elől hamar a pszichológushoz juthatsz, ha így teszel.
Magadat szívatod le, ha hazudsz a Facebookon

A közösségi oldalakon gyakran belefutunk olyan arcokba, akik másnak próbálják feltüntetni magukat, mint amilyenek valójában. Talán bele sem gondoltak még, hogy  ez sokkal húzósabb problémákat okozhat, mintha felvállalnák magukat. Az ausztrál University of Tasmania kutatói arra jutottak, hogy aki nem önmaga a Facebookon, az könnyen szorongóvá, depresszióssá válhat.

Az egyetem képviseletében Rachel Grieve és Jarrah Watkinson a pszichoszociális kapcsolatokat vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy míg a Facebookon is önmagukat adó személyek mentálisan rendben vannak, a képmutató tagoknál teljesen más helyzet. Ők a valódi és az online személyiség eltérése miatt szorongást éreznek, ami később depresszióba csaphat át, és ezzel pont ellentétes hatást érnek el, mint amit szeretnének, vagyis egyre inkább kiszorulnak a közösségből.

A tanulmány persze nem csak hipotéziseket gyártott, hanem 146 személy bevonásával boncolgattá a témát úgy, hogy a résztvevők személyiségfelmérése valódi, illetve online önmagukkal is megtörtént, eközben felmérték az alanyok társadalmi elégedettségét,  szubjektív jólétét, a depressziót, a szorongást és a stresszt is. Mint kiderült, azok, akik képesek voltak a Facebookon is valódi önmagukat adni, könnyebben fejezték ki személyes érzéseiket és motivációikat, és nem arra koncentráltak, hogy mások figyelmét felkeltsék.

 

közösség

további frisss

lap tetejére