Macron után Von der Leyen is belengette: „Fel kell készülni a háborús kockázatokra!”

• 2024. február 28., szerda •
Az Európai Bizottság elnöke szerint sürgősen újjá kell építeni és meg kell erősíteni az EU-tagállamok fegyveres erőit.
Macron után Von der Leyen is belengette: „Fel kell készülni a háborús kockázatokra!”

A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán. Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az „Európai biztonság és védelem megerősítéséről” tartott vitáján kijelentette: 

sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.   

Hangsúlyozta, hogy Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának fejlesztésére és gyártására - írja a Mandiner. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet, és következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást – jelentette ki.

Mint ismert, korábban a francia elnök már arról beszélt, hogy nem zárja ki nyugati csapatok küldését Ukrajnába, amelyre a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov úgy reagált: „Ebben az esetben a NATO és Oroszország közötti konfliktus nem hogy lehetséges, hanem elkerülhetetlen. Ezt így fogjuk értékelni”.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép: IAN LANGSDON / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére