Macron ideges, van is miért aggódnia

• 2024. április 03., szerda •
Nem áll jól a francia elnök pártjának EP-választási kampánya. Macron tajtékzik, alaposan leteremtette pártja erős embereit, azonban a hibát részben a saját retorikájában is kereshetné.
Macron ideges, van is miért aggódnia

Egy friss felmérés szerint a jobboldali Nemzeti Tömörülés csaknem megduplázta előnyét Emmanuel Macron francia elnök pártjával szemben néhány héttel a június eleji EP-választás előtt. Macron pártjának pár hónapja még ötszázalékos hátránya mostanra kilenc százalékra nőtt - írja a Magyar Nemzet.

Az államfőnek nem tetszik a kialakult helyzet, a hírek szerint a múlt hét folyamán válságmegbeszélést hívott össze pártja erős emberei részvételével, és alaposan leteremtette őket. Holott akár a saját portáján is sepregethetne: 

eddigi retorikájában főleg a Nemzeti Tömörülés befeketítésére és az „oroszkártya” kijátszására helyezte a hangsúlyt párttársaival egyetemben.

Marie-Pierre Vedrenne EP-képviselő például Moszkva szócsövének nevezte a Nemzeti Tömörülést, míg Macron pártjának – a lakosság körében alig ismert – listavezetője, Valerie Hayer az 1938-as (a békéért cserébe Csehszlovákiát a náciknak odadobó) müncheni egyezményt aláíró Edouard Daladier francia miniszterelnökhöz hasonlította Marine Le Pent – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál. Maga az elnök egyre durvább oroszellenes kirohanásaival járult hozzá a kórushoz.

Csakhogy a franciák a jelek szerint nem vevők az ideológiai háborúra. 

Még Macron legközelebbi szövetségesei, köztük a centrista Francois Bayrou, az elnök egyik legrégebbi támogatója is felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal nem lehet a kampány egyetlen témája, az elnök figyelme pedig leginkább „ajándék” a Nemzeti Tömörülésnek.

Macron tábora reméli, hogy a választás napjának közeledtével csökkenteni tudják a különbséget. A közvélemény-kutatók szerint fontos lehet, ha maga Macron is beszáll a kampányba, ez ugyanis korábban döntő faktornak bizonyult. Mindenesetre az egyre rosszabb népszerűségi mutatókkal és az egekben lévő költségvetési hiánnyal a vállán 

a francia elnöknek aligha lesz könnyű dolga, ha mozgósítani akarja pártja szavazóit.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)
Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MTI/EPA/AP/Christophe Ena

közösség

további frisss

lap tetejére