Ma elstartol a parlament őszi ülésszaka!

mandiner.hu • 2023. szeptember 25., hétfő •
Kétnapos üléssel veszi kezdetét az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn. A tanácskozás 13 órakor kezdődik. Az ülésszak jelentőségét jól mutatja, hogy Orbán Viktor napirend előtt szólal fel.
Ma elstartol a parlament őszi ülésszaka!

Az egyik a légi járművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb cselekményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetését tartalmazza, a másik a Magyarország és Románia között a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár (Magyarország) és a Salonta (Nagyszalonta)-államhatár (Románia) közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szól - írja a mandiner.hu.

Az ülésszak jelentőségét jól mutatja, hogy 

Orbán Viktor napirend előtt szólal fel. 

Fontos döntések születnek már az első napokon. A miniszterelnöki expozé kulcsfontosságúnak ígérkezik, hiszen kiderülhet belőle, milyen munkát tervez elvégezni a kormányzat a következő egy évben.

A uniós pénzek folyósításának rendezése nagyon érik, küszöbön áll a 2023-as költségvetés felülvizsgálata is. 

Ez lesz az ősz talán másik legfontosabb történése. Ha módosítani kell a sarokszámokat, azzal a parlamentnek is lesz teendője, írják. Ahogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, a csok plusz program benyújtását szintén várják az ősszel a kormánytól.

Visszatérve a hétfői napirendre, a napirend előtti felszólalásokat követően dönteni fognak az országgyűlés 2023-as őszi ülésszakának munkarendjéről. Később interpellációk és azonnali kérdések következnek. Az ülés várhatóan 21 óráig tart, hogy aztán kedden 9 órától folytatódjon. Ekkor fognak vitázni egyebek mellett az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről is. De ismert a teljes szeptemberi-októberi ülésterv is. Ez alapján egyelőre az látszik, hogy az előterjesztések között van:

– a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv 

kihirdetéséről szóló törvényjavaslat,

– a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslat,
– az egyrészről Kanada, másrészről az Európai Unió és tagállamai között az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) kihirdetéséről szóló törvényjavaslat,
– a köztársasági elnök által Alaptörvény-ellenesség miatt visszaküldött, az Országgyűlés 2023.07.04-i ülésnapján elfogadott „Az állami építési beruházások rendjéről” szóló törvény,
– vagy az egyes törvényeknek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is.
– Hogy ezekből aztán mi kerül ténylegesen a ház elé, az jelenleg bizonytalan. Mindenesetre az országgyűlés hétfőtől megkezdi a munkáját, méghozzá feszített tempóban: októberben minden héten tartanak majd üléseket. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

közösség

további frisss

lap tetejére