Luxuscikk lesz a banán, a narancs, a kávé és a mogyoró

frisss.hu • 2015. december 06., vasárnap •
A jövőbeni drágulás oka, hogy jelentősen csökken az a terület, ahol ezek a növények termeszthetőek.
Luxuscikk lesz a banán, a narancs, a kávé és a mogyoró

Az éghajlatváltozás és az ezzel járó heves viharok, aszályok, valamint árvizek jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelősek. Erről Thilo Pommerening, a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) Németország éghajlat-változási szakértője beszélt.

"A klimatikus körülmények változása, valamint az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelősek. Arra számíthatunk, hogy a jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai a jövőben tovább fognak erősödni, a globális felmelegedés és az ehhez történő alkalmazkodás mértékétől függően. A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítőt adnak abból, hogy mi vár ránk" – fejtette ki a szakember.

Nézzük, mi a helyzet az említett gyümölcsök esetében: a narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik. A narancsligeteket egyre gyakrabban kell öntözni, ami drágítja a termék árát, ha egyáltalán megterem.

A banántermelés jó része pedig egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség a teljes termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb banántermelő országa, Kolumbia banánültetvényeinek hatvan százaléka tűnhet el pár évtizeden belül. A banán egyébként a világon a legtöbbet termesztett gyümölcs.

Ezek után jöhet a kávé és a mogyoró: a világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja. Az elmúlt tíz év alatt a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus csökkenést eredményezett mindkét országban. Az évszázad közepére viszont már a jelenlegi területek fele termelésre alkalmatlanná válhat.

A világ mogyorótermésének hetven százaléka Törökországból ered. A tavalyi terméskiesés miatt kétszeresére nőttek az árak. A török környezetvédelmi minisztérium szerint a termőterületek országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz a törökök gazdasági helyzetére is.

"A terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz. Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre – azaz a magasabb árak vagy minőségcsökkenés – az iparosodott országokban még elviselhetőek, a fejlődő államokban élő gazdálkodók és mezőgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek" – hangsúlyozta Thilo Pommerening.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére