Lesújtottak Matolcsy Györgyék, komoly problémákat találtak az egyik banknál

• 2023. november 15., szerda •
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán összesen 68 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankcsoporttal szemben, a CIB Bank esetében egyebek közt a vállalatirányítás, a hitelkockázat, a tőkemegfelelés és értékvesztésképzés, az IT-biztonság és az adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok miatt. A banknál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését, ugyanakkor a felügyelet előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését – tájékoztatott erről a jegybank.
Lesújtottak Matolcsy Györgyék, komoly problémákat találtak az egyik banknál

A Magyar Nemzeti Bank – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott a CIB Bank Zrt.-nél (CIB Bank) és a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing) 2020. március 30. napjától áttekintve a bankcsoport működését - írja az Index. A felügyeleti vizsgálat egyebek közt a kiszervezett tevékenységek késedelmes bejelentése és nyilvántartásának vezetése, a belső ellenőrzési terület tevékenysége, valamint a csalásmegelőzési folyamatok szabályozása, illetve nyilvántartása kapcsán azonosított hiányosságokat. Megállapította továbbá, hogy

A CIB BANK CSOPORTSZINTŰ BELSŐ SZABÁLYOZÁSI KERETRENDSZERE NEM ÁLL ÖSSZHANGBAN A TÉNYLEGES GYAKORLATTAL, EGYES TÉMÁK SZABÁLYOZÁSA TÚLZOTTAN SZÉTTAGOLT.

A jegybank közleménye szerint nehezen átlátható a bank hitelkockázati monitoringra vonatkozó belső szabályozása, és nem minden esetben biztosított a kockázatok hatékony nyomon követése sem. A problémás ügykezelés során a bank gyűjti a fedezetből származó megtérülési adatokat. Késedelmesen történt a vállalati ügyfélkörben a behajtási stratégiák előterjesztése és jóváhagyása, a lakossági oldalon pedig hiányzott a külső követeléskezelők kiválasztására vonatkozó tender és felülvizsgálat lefolytatása. Továbbá pontosításra szorult a bank ügyfélcsoportok meghatározására vonatkozó belső szabályzata, és az ügyfélcsoportokat nem mindenkor a jogszabályoknak megfelelően alakította ki.

A BANK EGYES SZEMÉLYI KÖLCSÖNEI MEGSÉRTETTÉK A JÖVEDELEMARÁNYOS TÖRLESZTŐRÉSZLETRE (JTM) VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁST, ILLETVE KÉSEDELMESEN SZOLGÁLTATOTT ADATOT A KÖZPONTI HITELINFORMÁCIÓS RENDSZERBE IS.

A Magyar Nemzeti Bank azt is leszögezte, hogy a CIB Bank a tőkekövetelmény-számítása során helytelen kockázati súllyal vett figyelembe egyes követeléseket, hiányosságok merültek fel az értékvesztésképzés területén, továbbá számos esetben nem következetesen végezte el a hitelkeretek súlyozását. Széttagolt, helyenként egymásnak ellentmondó a hitelintézet követelésminősítéssel és az IFRS 9 szerinti értékeléssel összefüggő szabályozása. Az MNB megállapította továbbá, hogy hibásan, illetve hiányosan teljesültek egyes felügyeleti adatszolgáltatások is. A bank több lejárt gyártói támogatású informatikai (IT-) rendszert, szoftvert alkalmazott.

Kemény büntetést kaptak

A jogsértések miatt a pénzügyi felügyelet a CIB Bankra 62,5 millió forint, a CIB Lízingre 5,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte emellett az intézményeket, hogy a határozatokban megadott határnapokig számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről. A bírságösszeg meghatározásakor a CIB Bank esetében súlyosító körülménynek számított számos jogszabálysértés jelentős vagy magas kockázati súlya, illetve az a körülmény, hogy

EGYES, KORÁBBI VIZSGÁLATOK SORÁN FELTÁRT HIÁNYOSSÁGOKAT A HITELINTÉZET MOSTANÁIG SEM KÜSZÖBÖLT KI MARADÉKTALANUL.

„Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor egyes szabályszegések egyedi vagy alacsony számú előfordulása, a CIB Bank együttműködő magatartása a vizsgálat során, illetve a problémák megoldására már végrehajtott, illetve tervezett intézkedései” – zárta közleményét a jegybank.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére