Lepkehimlő terjed Magyarországon a gyerekek között

index.hu • 2024. február 26., hétfő •
Lepkehimlő terjed az óvodások körében, egyre több gyermek kapja el a vírusos megbetegedést. A lepkehimlő általában nem jár súlyos tünetekkel, és legtöbbször gyógyszeres kezelés nélkül elmúlik.
Lepkehimlő terjed Magyarországon a gyerekek között

Egyre több a lepkehimlős óvodás, gyermekről gyermekre terjed most a betegség – írja az Infostartra hivatkozva az index.hu.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta a lapnak, hogy a lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, de

általában nem jár súlyos tünetekkel.

Az egyik legjellemzőbb tünet a kiütés, amely a két orcán, ritkább esetben az orrnyergen jelentkezik. Erről is kapta a nevét a betegség. A szakértő elmondta, hogy

HA A BŐRBŐL NEM KIEMELKEDŐ, APRÓ ELEMŰ KIÜTÉSEKET LÁTUNK A GYERMEK TESTÉN, AKKOR JÓ ESÉLLYEL LEPKEHIMLŐS.

A kiütések általában alig viszketnek, bár sokszor előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, viszont az sokkal jobban viszket.

„A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet” – jegyezte meg a szakértő.

A lepkehimlő tünetei általában néhány nap alatt elmúlnak, ritka a súlyos lefolyás, viszont Havasi Katalin felhívta a figyelmet, hogy a terhes nők lehetőleg kerüljék a lepkehimlős gyerekeket.

A lepkehimlőt legtöbbször csak egyszer szokták elkapni a gyerekek, és a lakosságnak a java része is átesik a fertőzésen életében. A betegség gyógyszeres kezelés nélkül elmúlik általában, de ha más tünetek is jelentkeznek, akkor érdemes felkeresni az orvost – ajánlotta a szakértő.

Illusztráció: napidoktor.hu

közösség

további frisss

lap tetejére