Leesett az edző álla: a 15 éves magyar úszótehetség 12 másodperccel verte Hosszú Katinkát az ob-n

• 2024. április 13., szombat •
Az Egerszegi-utódnak kikiáltott Jackl Vivien óriásit úszott, a világ idei második legjobb idejével országos bajnok lett, és megszerezte a jogot az olimpiai szereplésre.
Leesett az edző álla: a 15 éves magyar úszótehetség 12 másodperccel verte Hosszú Katinkát az ob-n

Jackl Vivien nevét érdemes lesz megjegyezni! A mindössze 15 éves tatabányai úszótehetség egészen elképesztő eredményt ért el pénteken az országos bajnokságon – a 400 méter vegyes döntőjét korábbi egyéni rekordját 6 másodperccel (!) megjavítva olyan időeredménnyel nyerte meg, amire még saját edzője sem számított - olvasható a Mandineren. A TVSE (Tatabányai Vízmű SE) versenyzője 4:34.96-os idővel ért célba a döntőben, ami a világon a második legjobb idő idén, 

de, ami még ennél is lényegesebb, bőven belül van a 4:38.53-as olimpiai szintidőn, így Jackl Viven készülhet az olimpiai részvételre. 

Jackl Vivien 4 másodperccel előzte meg az ezüstérmes Telegdy-Kapás Boglárkát, a szám címvédőjét, és 5 másodperccel a bronzéremmel gazdagodó Mihályvári-Farkas Viktóriát, és 12 másodperccel volt gyorsabb, mint szám egykori világcsúcstartója, Hosszú Katinka, aki ötödik lett.

A 9. osztályos gimnazista Jackl Vivien nem a semmiből robbant be, hiszen egy ideje Egerszegi Krisztina utódjaként emlegetik, és bár egyéni rekordja eddig 4:40.66, volt edzője, Kocsis Márta már 2023 szeptemberében megjósolta, hogy kivívja majd az olimpiai részvétel jogát, ám ilyen időeredményre még ő sem számított. „A szintet szerettük volna, a füzetembe 4:37.8-at írtam, 

arra gondoltam, jó esetben 4:37.5 lesz… Hogy ez honnan jött… Nem tudom… Még vissza kell néznem a versenyt. Néztem, de nem láttam, ez miként jött össze”

 – fogalmazott a döntőt követően Jackl Vivien trénere. 

Íme a döntő videón!

A Nemzeti Sport időközben kiszámolta, hogy Jackl Vivien döntőbeli eredménye az elmúlt két évtizedben egy olimpiai bronzérmet, két világbajnoki arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet, valamint négy Európa-bajnoki arany- és öt ezüstérmet ért volna. Ez is óriási dolog, de itt van még néhány tény, amelyek fényében mé értékesebbnek tűnik a tatabányai sportoló eredménye. 

  • az ideje új junior Európa-csúcs, csaknem négy másodperccel döntötte meg a 2019 óta fennálló rekordot,
  • majdnem hat másodpercet javított a korábbi legjobbján (4:40.36), amivel tavaly Belgrádban junior Európa-bajnok lett,
  • megdöntötte Risztov Éva 2002 óta érvényes korosztályos (17 évesek) rekordját, ami annak idején felnőtt Eb-ezüstöt ért,
  • A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics örökranglistáján Jackl ideje az előkelő 196. helyet foglalja el.
  • 400 méter vegyesen mindössze két magyar úszó ért el ennél jobb eredményt: Jakabos Zsuzsanna valamint Hosszú Katinka 

Az ifjú bajnoknőnek természetesen Telegdy-Kapás Boglárka és az Iron Lady is szeretettel gratulált a csodálatos eredményhez. 

Győzelmét követően Jackl Vivien is elmondta, valóban az olimpiai A szint volt a cél, de ilyen eredményre még ő sem számított. „Ez nagyon durva számomra és még nem sikerült felfognom... nem tudom tényleg, hogy sikerült! ...” – fogalmazott az ifjú tehetség. Jackl Vivien a verseny előtt még szerényen úgy nyilatkozott, hogy még nem is gondolt az olimpiára, mivel ő még nem is az ifi, hanem a serdülő korosztályhoz tartozik, neki az ifi Európa-bajnokság lenne az év fő versenye. 

Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére