Le a kalappal!

• 2020. február 07., péntek •
A Falco olyan tettet hajtott végre a Bajnokok Ligájában, amire emberemlékezet óta nem volt példa a magyar kosárlabdasportban. A nemzetközi porondon elért eredményeket és tapasztalatokat a klub ügyvezető igazgatója, Gráczer György összegezte lapunknak.
Le a kalappal!

A Falco BL-hadjárata szeptember közepén kezdődött a román Oradea elleni párharccal, aztán következett a jóval komolyabb erőt képviselő Ventspils és sokan azt gondolták itt be is fejeződik a kaland. A sárga-feketék azonban dacolva a papírformával gyakorlatilag kiütötték a letteket, bejutva ezzel a Bajnokok Ligája főtáblájára. "A németországi sorsolást követően sokan azt mondták, hogy egyértelműen a D csoport - amibe is Falco is került - nevezhető halál csoportnak és nem sok sikerélményt jósoltak nekünk. Nem lett igazuk, ugyanis csapatunk már az első, Dijon elleni idegenbeli mérkőzésen felvette a BL ritmusát és azt követően nagyon komoly skalpokat gyűjtöttünk, sőt, tudjuk jól, hogy a csoportmeccsek befejezése előtt ott volt a lehetőség a továbbjutásra is. Ebből nemcsak a klub profitált, hanem a játékosok is. Négy magyar válogatottunk ilyen magasan kvalifikált nemzetközi klub tornán még nem szerepelt, ez teljes mértékben szolgálta nemzeti együttesünk erősödését is. Egyúttal fiataljaink is beleszagolhattak az európia elit légkörébe. Meg kell említenem a szurkolóinkat is, akik minden mérkőzésen megtöltötték az Aréna Savariát, remek hangulatot teremtve. Az sem mellékes, hogy a mögöttünk hagyott eredményekkel Szombathely felkerült az európai elit kosárlabda térképére" - összegezte az elmúlt hónapok sikereit Gráczer György ügyvezető.

A szolnokiak korábbi példáján okulva óvatos duhajként álltak hozzá a vasiak a csoportmérkőzésekhez, hiszen a Bajnokok Ligája 2016. évi megalakulását követően a jászságiak selejtező nélkül kerültek be. Két győzelem mellett számos nagy vereségbe futottak bele akkor a piros-feketék, így a Falco vezetői is szerény célokat tűztek zászlajukra a csoportmeccsek előtt. "Úgy gondoltuk, ha 2-3 győzelmet el tudunk érni ellenfeleinkkel szemben, az már egy nagy dolog. Gasper Okorn és Milos Konakov munkája minden képzeletet felülmúlóan beérett, a játékosok olyan csapattá kovácsolódtak össze, aminek eredményeképpen a fantasztikus 5. helyen zártuk a csoportküzdelmeket. 14 találkozóból 6-ot nyertünk és 8-szor hagytuk el vesztesen a pályát elit ligákból érkező csapatok ellen. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak támogatóinknak, névadó szponzorunknak és persze nem utolsó sorban az önkormányzatnak is, hogy biztosították a kellő anyagi hátteret" - hangsúlyozta az ügyvezető. A statisztikák szerint a Falco legjobb és legeredményesebb játékosa a 14 találkozó során Juvonte Reddic volt, de emellett kiemelendő, hogy a sárga-feketék játéka nem elsősorban a légiósok teljesítményén alapult, hanem a 4 magyar válogatott - Perl, Váradi, Benke, Filipovity - tolta leginkább a bajnoki címvédő szekerét. "A Zaragoza elleni találkozón ugyan NBA-s játékosmegfigyelők is helyet foglaltak a lelátón, de információim szerint ők akkor a spanyolokra volt kihegyeződve. Aztán ki tudja, lehet 1-2 Falco-játékos is került a jegyzettömbjükbe" - tette hozzá Gráczer György.


Jelen állás szerint 36 mérkőzésen van túl a szombathelyi alakulat az idei bajnoki idényben. Egy átlagos magyar csapat a szezon végéig nem játszik ennyi találkozót összesen. "Hétvégén folytatódik a bajnokság az Alba ellen, válogatottjainknak pedig február végén jelenésük lesz a nemzeti együttesünkben, hiszen kezdődnek az EB-selejtezők, mint ismert az elsőt éppen Szombathelyen játssza a válogatott Szlovénia ellen. Pihenésre alig vagy egyáltalán nincs idejük a játékosoknak" - tájékoztatott az ügyvezető és hozzáfűzte, hogy az utóbbi mérkőzéseken a fizikai és mentális fáradtság közül inkább utóbbit érezte a csapaton. Érthető, hiszen ilyen terhelésnek még sosem voltak kitéve a játékosok. Azonban - mint mondta - a célok továbbra sem változtak hazai fronton, azaz mindent megpróbálnak elkövetni, hogy végre egy Magyar Kupa-győzelemmel is meg tudják örvendeztetni a szombathelyi szurkolótábort. Ezzel együtt pedig bajnoki címvédésre készülnek a sárga-feketék.    

 

közösség

további frisss

lap tetejére