Lázár János bejelentette: mind a kilenc érdekképviselet aláírta a bérmegállapodást

• 2024. február 01., csütörtök •
Lázár János szerint ezzel a megállapodással mindenki csak nyert. A munkavállalók így biztosak lehetnek abban, hogy az infláció fölött fog nőni a bérük, cserébe a MÁV–Volán-csoport kiszámíthatóbban és jobb tervezési képességgel tud megújulni.
Lázár János bejelentette: mind a kilenc érdekképviselet aláírta a bérmegállapodást

Lázár János Építési és Közlekedési miniszter Facebook-posztban tette közzé, hogy „utolsóként, de még időben a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is csatlakozott a megállapodáshoz”,

ÍGY A MÁV–VOLÁN-CSOPORT MIND A KILENC NAGY, REPREZENTATÍV ÉRDEKKÉPVISELETE MÉG ÉJFÉL ELŐTT ALÁÍRTA A 3 ÉVES BÉRMEGÁLLAPODÁST.

Lázár szerint ez kellett ahhoz, hogy a cégcsoport minden munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja - írja az Index

A megállapodással mindenki nyert

– fűzte hozzá a tárcavezető.

Ezzel a megállapodással „a munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy a következő esztendőkben az infláció fölött fog emelkedni a bérük” – tette hozzá Lázár. A MÁV-Volán-csoport így kiszámíthatóbban és jobb tervezési képességgel tud megújulni, amelyet el is vár közlekedési miniszterként.

Megérkezett a SZAKSZ reakciója

A két, kiemelkedően sikeres volánbuszos munkabeszüntetés nélkül nem lehetett volna ilyen bérajánlatot elérni a MÁV-Volán-csoportnál a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint, amely utolsóként, szerdán csatlakozott a megállapodáshoz. A bérmegállapodás aláírását azzal indokolták, hogy anélkül nem lett volna bérfejlesztés a Volánbusznál – írta meg az MTI.

A szakszervezet a végső bérajánlat mértékét a saját sikereként könyveli el, és úgy véli, bebizonyította, hogy lehet Magyarországon a közlekedési szektorban is érdemi sztrájkot megvalósítani. A SZAKSZ a bértárgyalásokon elment a falig, és komoly eredményeket ért el – írták.

A közleményben felidézték, hogy a megállapodás alapján a munkáltató 2024. január 1-ig visszamenőlegesen 600 ezer forintos alapbérig alanyi jogú, 17 százalékos béremelést hajt végre, amelynek összege nem lehet kevesebb 70 ezer forintnál. A 600 ezer forint alapbér felett az alanyi jogú béremelés mértéke egységesen 102 ezer forint. Ez autóbuszvezetők esetében a pótlékokkal együtt meghaladja a 20 százalékos mértéket is.

MEGJEGYEZTÉK, EZZEL A KÖZTULAJDONBAN MŰKÖDŐ KÖZSZOLGÁLTATÓ SZFÉRÁBAN A MÁV-VOLÁN CÉGCSOPORTNÁL NÖVEKSZIK A LEGMAGASABB MÉRTÉKBEN A BÉR AZ IDÉN.

A szakszervezet közleményében kitért arra, a szerdai, utolsó tárgyalási fordulón – a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a társszakszervezet képviselőivel – a felek megállapodtak abban is, hogy különös tekintettel a Volánbusz várható átalakítására, a bekövetkező integrációra, felülvizsgálják a bérek struktúráját és a kollektív szerződést. A megállapodás garantálja, hogy a rákövetkező két évben az inflációt is figyelembe véve nő a foglalkoztatottak keresete – jegyezték meg.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére