Lászlóék lehazugozzák a kormány képviselőjét, miközben jó kapcsolatokról beszélnek

Székely • 2024. április 02., kedd •
Nemény András és a baloldali városvezetés gyakran hivatkozik arra, hogy kiváló kapcsolatokat ápolnak a kormányzati szervekkel. Ennek tükrében különösen meglepő, hogy László Győző alpolgármester – egy aktuális vita kapcsán - egyszerűen lehazugozza a köznevelési államtitkárt.
Lászlóék lehazugozzák a kormány képviselőjét, miközben jó kapcsolatokról beszélnek

Nem csitulnak a kedélyek a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó béremelés tárgyában. Mint beszámoltunk róla, korábban Illés Károly, a FIDESZ önkormányzati frakcióvezetője sajtótájékoztatón adott hangot annak, hogy a 32,2 százalékos bérfejlesztés Szombathelyen nem valósult meg,  holott a forrást erre megküldte az állam. Felháborítónak nevezte, hogy miközben országosan 630 ezer forint az átlagfizetésük, városunkban 582 ezer forintot kapnak átlagban az óvónők.

- Maruzsa Zoltán államtitkár úr világosan leírta, hogy január és február hónap végén is pontosan folyósított a Kincstár, ráadásul nem is annyit, amennyi a 32,2 százalékos bérfejlesztéshez szükséges, hanem valamivel többet, pontosan 33,07 százalékos bérfejlesztésre elegendő forrást. Ez a pénz mindkét hónapban a szombathelyi önkormányzatnak rendelkezésére állt, azonban óvodapedagógusok jelezték felénk, hogy korántsem azt a pénzt kapták, amire számítottak - mondta a frakcióvezető.

A bejelentésre, ahogyan arra számítani is lehetett, a baloldali városvezetés részéről László Győző oktatásért felelős alpolgármester először röviden reagált. Szerinte "az igazság az ott elhangzottakkal szemben az, hogy a kormánytól kapott valamennyi forrást az óvodai szektor (és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok) béremelésére fordítottuk, mivel ez az összeg nem állt összhangban a kormányzati kommunikációban megfogalmazott mértékkel, kerestük a lehetőségét annak, hogyan tudnánk még több pénzt juttatni az óvodai dolgozóknak."

Azután az alpolgármester sajtótájékoztatót hívott össze a témában, ahol kíméletlenül nekiment az államtitkárnak:

"Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár levele után intézményeink kiszámolták, hogy mennyi pénz kellene a kormányzat által kommunikált 32,2%-os béremeléshez: 754 millió forint. Ez 162 millió forinttal több, mint amit rendelkezésünkre bocsátottak. Hazudik tehát, aki azt állítja, hogy a 32,2%-os béremelés fedezetét az állam biztosította városunk számára."

Itt tart most a vita, amelynek nyilván nincsen még vége. Ami azonban megütközést keltő, hogy

az alpolgármester egyszerűen lehazugozta az államtitkárt. Ez már csak azért is érdekes, mert Nemény Andrásék rendszeresen hangoztatják, hogy milyen kiváló kapcsolatokat ápolnak a különböző kormányzati szervekkel.

Ehhez képest a momentumos László mostani megszólalása rendkívül durva.

Lehazugozni a kormány oktatásért felelős, fontos képviselőjét enyhén szólva sem szerencsés, mondhatni bárdolatlanság. Vajon komolyan gondolja az alpolgármester, hogy ezek után a később felmerülő problémás és kormányzati segítséget igénylő ügyekben – mintha mi sem történt volna – szemrebbenés nélkül fordulhat hozzá?

Valószínű, hogy a kérdésre a választ mindenki tudja. Nem a vitával van a gond, hanem a stílussal, s hát a stílus maga az ember. Ha László azt hiszi, hogy ő most annyira karakán volt, akkor ki kell józanítanunk. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy belássuk, meggondolatlan kijelentése nem bátorság volt, sokkal inkább súlyos felelőtlenség, aminek később lehetnek még káros következményei.
 

Fotó: László Győző Facebook oldala

közösség

további frisss

lap tetejére