Lakást venne 20 millió forintból? Erre elég most Vas megyében!

• 2021. április 15., csütörtök •
Az árkülönbségek továbbra is jelentősek a hazai ingatlanpiacon, különösen igaz ez akkor, ha a vidéki és a fővárosi ingatlanokat hasonlítjuk össze. Aki 20 millió forintért keres ingatlant, meglepően nagy szórást tapasztalhat a Vas megyei ingatlankínálatban is.
Lakást venne 20 millió forintból? Erre elég most Vas megyében!

Nem mindegy, hogy a megyeszékhelyünkről vagy egy kisebb városról, faluról van szó. Emellett fontos tényező még az ingatlan állapota, alapterülete, az adott településen belüli elhelyezkedése és még számos más tulajdonság.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az idei év ingatlanpiaci kilátásairól, most pedig részletesebben utánajárunk, hogy a megye öt legnagyobb lélekszámmal rendelkező településén milyen és mekkora ingatlanra lenne elegendő 20 millió forint. Összehasonlításunk alapjául pedig az Ingatlannet.hu átlagos négyzetméterárakra vonatkozó statisztikája fog szolgálni.

Szombathely viszi a prímet

Ha Szombathely területén szeretnénk ingatlant vásárolni, igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis Szombathely nemcsak megyei szinten, hanem országosan is drágának nevezhető. A legnagyobb összegeket a szombathelyi téglalakásokért kell kifizetni, hiszen ezek átlagára manapság az 537 ezer forintos négyzetméterárat is eléri. A családi házak ára sem elhanyagolható, azokat ugyanis közel 402 ezer Ft/m2-es áron kínálják eladásra. A legalacsonyabb négyzetméterárral általában a panellakások rendelkeznek a városban, mivel azokat átlagosan 336 ezer Ft/m2-ért hirdették az elmúlt hónapokban.

Ennek köszönhetően, ha 20 millió forintos keretből szeretnénk ingatlant vásárolni Szombathelyen, akkor ez az összeg a családi házak tekintetében körülbelül 49, a panellakások viszonylatában 59, a téglalakásoknál pedig csupán 37 négyzetméteres alapterületre lenne elegendő. Jól látható, hogy ez az összeg igen csekély a megyeszékhelyen, ha ingatlant szeretnénk vásárolni, itt jóval több pénzre lesz szükségünk, mint 20 millió forint.

 

A többi város valamivel olcsóbb

Sárváron szintén sokat fizethetünk, ha téglalakást szeretnénk vásárolni, ugyanis ott körülbelül 47 négyzetméteres alapterületre lenne elegendő a keretösszegünk. Családi házat viszont már 280 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron vásárolhatunk, így ott akár 70 négyzetméterrel is számolhatunk a pénzünkért. Kőszegen az árak igencsak hasonlóan alakultak a sárvári árfekvéshez. Kőszegen a 20 millió forintból egy majdnem 60 m2-es alapterületű lakást is vásárolhatunk.

Körmend és Celldömölk területén a szombathelyi árakhoz képest már jóval olcsóbban is vehetünk ingatlanokat. Körmenden például egy 100 négyzetméteres házhoz akár 18 millió forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Celldömölkön 20 millió forintból pedig körülbelül 100 m2-es házra futná. Celldömölkön a lakások átlagos négyzetméterára 333 ezer forintra tehető, így ott a keretösszegből körülbelül 60 m2-t engedhetnénk meg magunknak.

Mennyit kellene ezért dolgoznunk?

A KSH statisztikai adataiból megtudhatjuk, hogy megyénkben a havi nettó átlagkereset 2020 végén 243 ezer forintra volt tehető. Ha ezt az egész összeget félretennénk, akkor egy 20 millió forintos ingatlant majdnem 7 évnyi spórolás árán tudnánk megengedni magunknak. Ez azonban igencsak lehetetlen, hiszen ebben a számolásban nem vettünk figyelembe olyan kiadásokat, mint például az addigi lakhatás, étkezés és a mindennapi megélhetés költsége.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére