Lakáshitel: 7 százalékos kamat alá mennek a bankok jövőre

• 2023. december 30., szombat •
A pénzintézetek többsége már most közzétette az ajánlatait, és ezek alapján mindenki 7 százalék alá megy a kamatokkal. A legbátrabb a Magnet Bank volt, amely 1,15-1,3 százalékos vágást hajt végre januártól, így 6,3-6,7 százalékos kamattal kínálja majd a lakáshiteleit.
Lakáshitel: 7 százalékos kamat alá mennek a bankok jövőre

Az elemzői várakozásoknak megfelelően megjelentek az olcsóbb lakáshitelek: minden magyarországi bank 7 százalék alá megy a kamatokkal, és azok között jellemzően már csak néhány tizedszázalékos különbségek lesznek jövőre – írja gyorselemzésében a Bank360.hu.

A portál szerint sorra teszik közzé a 2024. januárjától érvényes kamatkondícióikat, és mivel az önkéntes kamatplafon a lakossági lakáshitelek esetében 8,5-ről 7,3 százalékra csökken, így minden pénzintézet hozzányúlt az eddigi kamataihoz. A vágás mértéke jellemzően arányos a kamatplafon csökkenésével, a szórás 0,8 és 1,3 százalék közötti - írja a  Világgazdaság.

A kamatplafon a lakossági lakáshiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) maximumát jelenti, amelybe a kamaton kívül minden egyéb költséget is bele kell számítaniuk a bankoknak, így az általában 0,3-0,5 százalékkal magasabb a meghirdetett ügyleti kamatnál. Ebből az következik, hogy januártól jellemzően 7,0 és 7,3 százalék közötti THM-ekkel találkozhatnak majd az igénylők az új lakáshiteleknél.

Magasabb havi jövedelemátutalás esetén azonban lesznek 7 százalék alatti hitelajánlatok is. A Bank360.hu szakértői szerint összességében az új kamatplafon az eddiginél is jobban csökkenti a bankok ajánlatai közötti kamatkülönbségeket, amelyek mértéke jellemzően már 1-2 tizedszázalékban mérhető csupán.

Raiffeisen Bank
A Raiffeisen Bank 0,86 és 1,21 százalék közötti mértékben mérsékli a lakossági lakáshitelek kamatait 2024-től. Így azok 6,74 és 6,99 közöttiek lesznek. A jobb ajánlatokat magasabb jövedelemmel, illetve havi átutalásokkal lehet elérni.

CIB Bank
A CIB Bank 0,8-1,1 százalékos csökkentést hajt végre januártól a lakossági jelzáloghiteleinél. Ennek hatására azok kamata 6-79-6,89 százalék lesz. 

K&H Bank
A K&H Banknál 0,91 és 1,11 százalék a vágás mértéke januártól, ami alapján ugyancsak 6,79-6,89 százalékos kamatokon kínálja a lakáshiteleit.

MBH Bank
Az MBH Bank 0,85-1,0 százalékkal csökkent, és így az átlagügyfeleknek 6,79 százalékért adja a lakáshitelt, de a kiemelkedő jövedelemmel rendelkezőknek ez lemegy 6,49-re. 

Magnet Bank
A Magnet Bank nyúlt bele a kamatába a legbátrabban, miután 

1,15-1,3 százalékos vágást hajt végre januártól, ami alapján 6,3-6,7 százalékos kamattal kínálja majd a lakáshiteleit.

OTP Bank
A legnagyobb hazai bank, az OTP már korábban meghirdette a januártól érvényes lakáshitel-kamatait. E szerint a jelenlegi 8 százalékost 6,97-re viszi le, a 7,8-ast pedig 6,87-re.

Gránit Bank
A piacon az eddig legolcsóbbnak számító Gránit Bank már december közepétől az új, 7,3 százalékos kamatplafonhoz igazította a lakáshiteleit. Ez alapján 7,49-ről 6,8 százalékra csökkentette a kamatát, és így már 7,13 százalékos THM-mel kínálta a jelzálogkölcsönét 2023 utolsó napjaiban is.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére