Kutyásstrand-etikett szombathelyi ebtulajdonosoknak - Szakértőt kérdeztünk

há • 2023. augusztus 02., szerda •
A labrador és az újfundlandi igazi vízimádó - utóbbi le sem tagadhatja, hogy vízimentő fajta, és még azokat a strandolókat is kimenti, akik nem akarják. A pudli utálja a vizet. Az ön kutyája mit szól a pancsoláshoz?
Kutyásstrand-etikett szombathelyi ebtulajdonosoknak - Szakértőt kérdeztünk

Kutyám nélkül soha - gondolja a legtöbb, strandra induló gazdi nyáron, amikor minden épeszű ember vizet és hűsölést keres, de a szakember szerint nem jó ötlet mindenáron, csakazértis megfürdetni a négylábút. Kutyásstrand-etikett, avagy fürdőruha, naptej, póráz a megfelelő helyen és időben.

Keszthelyi kutyás strand, kőszegi Abért-tó, Gyöngyös patak - ezek a legkedveltebb vizes helyek, ahová a szombathelyi kutyatulajdonosok gyakorta viszik kedvenceiket a kánikulában. Persze olyan is akad, akinek a kerti öntöző alatti futkározás jut, ami szintén tökéletes megoldás. A lehetőség adott, de vajon az etikett is megy? Szakembert kérdeztünk.

- Csak olyan kutyát vigyünk közösségbe, és így strandra is, amelyet tudunk kezelni. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy vissza tudjuk hívni, vagy adott helyzetben nem lesz agresszív, ne induljunk el.

Általában a gazdik azonnal leveszik a pórázt a kutyáról, ahogy az meglátja a vizet, ebből sajnos óriási verekedések szoktak előfordulni. Inkább azt javaslom, hog egy flexi póráz maradjon rajta, úgy is lehet úsztatni az ebet - magyarázta érdeklődésünkre Varga Gábor, a Pannon Kutyasport Egyesület elnöke, aki szerint bármilyen kutyás közösségben első számú szabály a szocializáltság.

Hogy minden kutyának való-e a fürdés, arra a szakember azt mondja, nem.

- Vannak fajták, amelyek kifejezetten utálják a vizet, még véletlenül sem mennének bele a tóba, patakba, ilyenek például a pudlik.

A másik véglet a labrador. Ezek vízi kutyák, ha vizet látnak, rögtön rohannak bele. Vagy gondoljunk az újfundlandira, amely egy vízimentő fajta. Ha valaki strandra viszi, előfordulhat, hogy ösztönösen kihúzza a vízből az embereket, ha akarják, ha nem, ez beléjük van kódolva - mesélte az általa tapasztaltakat Varga Gábor.

A flexi póráz nem csupán a többi kutya miatt fontos. - Ha meglát a kedvencünk egy vadkacsát, vagy felugrik a távolban egy hal, és elindul utána, nagyon nehéz lesz visszahozni, különösképpen a vadászösztönnel megáldott fajtákat - hívta fel a figyelmet a veszélyekre. Legfeljebb olyan strandon lehet biztonságban az ilyen kutya, ahol a víz is le van kerítve - tette hozzá.

Minden kutya tud úszni, megfulladni biztosan nem fog

- felelte tacskótulajdonos kolléganőnk kérdésére Varga Gábor, aki szerint a vizet szerető, ám úszni nehezebben tudó fajtáknak jó lehet áthidaló megoldásként az úszómellény.

- Ha a kutya fél a víztől, semmiképpen se dobjuk bele, mert így soha nem fogjuk vele megkedveltetni, ez biztos

- állítja. Rá kell bízni, oda kell vezetni, hogy a lába beleérjen, és hagyjuk, hogy a kutya eldöntse, hogy ez számára kellemes vagy kellemetlen - részletezte a trükköt. Azt ugyan meg lehet próbálni, hogy a gazdi bemegy a vízbe, és onnan hívja a kedvencét, de ha az erre sem megy be, akkor nem fogja szeretni a vizet.

Varga Gábor elárulta, hogy a Pannon Kutyasport Egyesület berkein belül működő kutyaiskolában fürdés is szerepel a programban, a szombathelyi Liliom utcai patakparti területen minden foglalkozásuk ezzel zárul a nyáron. És még egy tipp: azoknak az ebeknek, amelyeknek nagyon melegük van, érdemes otthon kutyafürdetőt megtölteni vízzel - ez egy műanyag gyerekhomokozóra hasonlít, amelyben kézzel is le lehet locsolni, vagy hagyjuk, hogy beszaladjon a kerti öntöző alá. Azon se lepődjünk meg, hogy a kutyáknak általában egy árnyékos hely is bőven megfelelő, ahol lefekszik, pihen, hűsöl.


 

közösség

további frisss

lap tetejére