Közös nagytakarítás - a polgárokkal fogna össze a városvezetés

sd • 2020. június 24., szerda •
Bár közgyűlési döntés még nincs róla, a város vezetői szerdán sajtótájékoztatón ismertették a program részleteit, célkitűzéseit.
Közös nagytakarítás - a polgárokkal fogna össze a városvezetés

A városnak és polgárainak magukévá kell tenniük ezt a problémát - mondta Nemény András ismertetőjében, hiszen komoly gondokat okoz ma Szombathelyen a köztereken való szemetelés. A „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű köztisztasági program célja a tiszta város, tiszta lakókörnyezet elérése.
A zöldterületek rendezésére az elmúlt évekhez képest 90 millió forint összegű többletfedezet áll a parkfenntartó cég, a SZOMPARK Kft. rendelkezésére, és közfoglalkoztatási program keretében a FÉHE Nonprofit Kft. szintén jelentős feladatokat vállal a parkok és közterületeink megtisztításában. A SZOVA ZRt. ütemterv szerint rendszeresen takarítja a közterületeket, az önkormányzat az önkéntes szemétszedési akciókat – előzetes egyeztetéseket követően – kesztyűkkel, zsákokkal és az összegyűjtött hulladék elszállításával, ártalmatlanításával támogatja.

Elhangzott az is, hogy arra próbálják sarkallni a körzeti képviselőket, hogy mindegyikük szervezzen szemétszedési akciót saját kerületében. A program részeként indul el a „Fogadj örökbe egy parkot!” kezdeményezés, amelynek keretében a városban működő gazdasági társaságok, civil szervezetek, intézmények is csatlakozhatnak a programhoz, hozzájárulva a szombathelyi parkok rendezettségének növeléséhez. Emellett évente egyszer a „Te szedd!” akció mintájára városi nagytakarítást szerveznének.

Kiemelt probléma az illegális szemétlerakás is. Ezeknek a szabálytalanul elhelyezett hulladékhalmoknak az elszállítására 2010 és 2019 között mintegy 52 millió forintot fordított a város. A legfertőzöttebb terület ebben a tekintetben a Parkerdő, néhány helyen állandóvá vált az illegális hulladéklerakás. Ennek szankcionálása érdekében tettenérés szükséges. Éppen ezért a jövőben fokozottan használják ki a kamerarendszerben rejlő lehetőségeket, valamint a rendőrséggel együttműködve gyakoribbá válik a közterület-felügyelők, mezőőrök személyes jelenléte is az érintett területen.

közösség

további frisss

lap tetejére