Közművelődési szakembert, kulturális munkatársat, festőművészt és műgyűjtőt díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából

vaol.hu • 2023. január 23., hétfő •
A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek ünnepi díjátadó gálát szombaton az Agora – Művelődési és Sportházban. A kulturális ágazatban kiemelkedő munkát végző szakemberek közül négyen kaptak elismerést.
Közművelődési szakembert, kulturális munkatársat, festőművészt és műgyűjtőt díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából

A vaol.hu összefoglalója.

– Sokszínű és gazdag Szombathely kulturális élete. Ha városunkra úgy tekintek, mint több folyó összeömléséből álló folyamra, akkor ebben a kultúra nemcsak egy csepp, hanem a víz szerves, elválaszthatatlan része. Molekuláris szempontból: Szombathely kultúrája az oxigén: a szabad, tiszta és friss kémiai eleme városunk folyamának – fogalmazott ünnepi beszédében Horváth Soma alpolgármester. Majd emlékeztetett:

a kulturális és közművelődési életben dolgozóknak mára számos feladatuk van, és az elmúlt évek nem várt kihívások elé is állították őket.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak, aki a kulturális életben több éven át kiemelkedő munkát végzett.

A díj I. fokozatát az idén Kiss Andrea, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója kapta,

aki több mint 30 éve dolgozik Szombathely kultúrájáért, közművelődéséért, az elmúlt 18 évben különböző vezetői pozíciókban.

A díj II. fokozatának egyik kitüntetettje Polgár Katalin, a Polgármesteri Hivatal kulturális ügyintézője,

aki 38 éve dolgozik Szombathely kulturális életében, és méltatása szerint naprakészen tájékozott a város kulturális történéseiben, legyen az színház vagy képzőművészet, irodalom vagy épp könnyűzene.

A másik Szántó István festőművész, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa,

aki alkotói tevékenysége mellett aktív művészetszervezői munkát is folytat.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2023-ban Pados Gábor műgyűjtő és galériatulajdonosnak ítélték oda,

kiemelve a város kultúrájáért, annak támogatásáért végzett kiemelkedő tevékenységét. Amint elhangzott: munkásságának három fő pillére az acb Galéria, az Irokéz Gyűjtemény, valamint az Irokéz Galéria.

Az átadó után a Felül a gálya című Petőfi-bicentenáriumra készült, versmegzenésítésekre épülő estet láthatta a közönség Petruska András gitárművész; Bíró Szabolcs „Maszkura” énekes, harmónikaművész és Kathy Zsolt színész, zenei menedzser előadásában.

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

közösség

további frisss

lap tetejére