Közleményben tisztázták, hogy mit keresett egy amerikai nukleáris bombázó a magyar légtérben

• 2023. március 18., szombat •
Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója.
Közleményben tisztázták, hogy mit keresett egy amerikai nukleáris bombázó a magyar légtérben

Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója. A NOBLE41 kódjelű gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe - írja a Mandiner. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár fölé, ezt

követően azonban nem távozott egyből, hosszasan körözött a légtérben.

A hírrel kapcsolatban azóta kiadatk egy közleményt is. Ebben kifejtik, hogy a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka. 

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: Handout / INDONESIAN AIR FORCE / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére