Közel egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Belgium Ukrajnának

• 2024. május 29., szerda •
A brüsszeli kormány megállapodott Zelenszkijékkel.
Közel egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Belgium Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden kétoldalú biztonsági és hosszú távú támogatási megállapodást írt alá, amely egyebek mellett arról is szól, hogy

Kijev idén 977 millió euró értékű belga katonai segélyt kap.

 – olvasható a Mandineren

„Ez biztosítja Belgium elkötelezettségét, hogy a megállapodás tízéves futamideje alatt támogatást nyújtson hazánknak” – írta Zelenszkij kedden az X-en közzétett bejegyzésében.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy 2028-ig összesen 30 darab F-16-os harcigépet kap Ukrajna.

Belgium tehát évente nagyjából 8 repülőgépet fog szállítani, ez kevesebb, mint havonta egy darab. Zelenszkij szerint a megállapodás ezenkívül garantálja, hogy „modern páncélozott járműveket, az ukrán légierő és légvédelem igényeit kielégítő felszereléseket, a tengeri biztonságot, az aknamentesítést, a tüzérségi lőszerkoalícióban való részvételt és a katonai kiképzést” kapjon az ukrán hadsereg. 

A MEGÁLLAPODÁS TOVÁBBÁ A VÉDELMI IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE, AZ UKRÁN BÉKEFORMULA TÁMOGATÁSÁRA ÉS AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK MEGERŐSÍTÉSÉRE VONATKOZÓ TERVEKET IS TARTALMAZ.

De Croo belga miniszterelnök szerint Zelenszkijnek „megfelelő eszközökre van szüksége ahhoz, hogy megvédje polgárait”. „Nagyon eltökéltek vagyunk, amikor Ukrajna támogatásáról van szó” – írta az X-en közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy „ezért többet, jobban és gyorsabban kell tennünk”.

Zelenszkij belgiumi látogatása egy nappal azután történt, hogy Spanyolországba utazott, ahol ígéretet kapott arra, hogy Spanyolország további légvédelmi rendszereket fog küldeni Ukrajnának. A sikeres tárgyalás ellenére az ukrán elnök azt mondta, továbbra is szüksége van még több amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerre, hogy ellensúlyozni tudja az ukrán villamosenergia-hálózat elleni orosz támadásokat. 

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére