Köszönet: Civilek, hivatásosok együtt mentettek az augusztusi Rába-áradásnál - galériával!

há • 2023. szeptember 12., kedd •
Bátorságból, önzetlenségből, önfeláldozásból mutattak példát az augusztus eleji Rába-áradásnál mentést végző civilek és hivatásosok - nekik mondott köszönetet a katasztrófavédelem és a kormányhivatal hétfőn.
Köszönet: Civilek, hivatásosok együtt mentettek az augusztusi Rába-áradásnál - galériával!

A hirtelen lehulló csapadék, az áradó folyó, az ingatlanokat, haszonállatokat és emberéleteket veszélyeztető helyzet a legtapasztaltabb tűzoltókat, polgárőröket és más mentőcsoportokat is próbára tette augusztus elején Vas vármegyében. Összesen négyszáznál is többen vettek részt a mentésben és a károk felszámolásában, nekik - a civil szervezeteknek és hivatásosoknak - mondott köszönetet a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke hétfőn. Vámos Zoltán a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal dísztermében megtartott ünnepségen emlékeztetett: 51 szervezet vette ki a részét a munkából. Nekik, valamint a korábbi árvízvédelmi fejlesztéseknek köszönhetően el tudták hárítani a veszélyt, amely már a szlovéniai, ausztriai előrejelzések után nem érte váratlanul a térséget. - A történtek bebizonyították, hogy ezeknek a szakembereknek a tudására, profizmusára, felkészültségére, egyáltalán a civil szférára nagy szükség van. Elkötelezettségükre, önfeláldozó munkájukra büszkék lehetünk - fogalmazott.

Köszönetet mondott az eseményen a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is. Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok felidézte a vihar nehéz napjait. Arról beszélt, hogy több mint hetven kárhelyszínre riasztották a tűzoltókat, mert nemcsak a Rába, hanem a kisebb patakok is megáradtak. A lakóingatlanokat több ezer homokzsákkal kellett védeni, vizet szivattyúztak, kishajóval vitték száraz területre a rászoruló lakókat. Munkagépek, erőgépek segítették a munkájukat, áramszünet nehezítette a kárfelszámolást, mindenki ott segített, ahol tudott. Mint mondta, bátorságból, önzetlenségből és összefogásból példát mutattak mindenkinek a mentésben részt vevő civilek és hivatásosok.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőcsoportok és polgárőrök képviselői oklevelet vehettek át az ünnepségen.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére