Kőszegről éremért indulnak Párizsba Lucáék

Horváth Vilmos • 2023. július 07., péntek •
Éppen egy hete, hogy a kőszegi Fitt Box Ökölvívó Egyesület sportolója, Hámori Luca a lengyelországi Európai Játékokon kivívta az olimpiai részvételt. A 66 kg-os súlycsoportban bokszoló, 22 éves lányt és edzőjét, Varsányi Áront kőszegi edzőtermükben kerestük fel.
Kőszegről éremért indulnak Párizsba Lucáék

Az alpokaljai kisvárosban régi hagyományai vannak az ökölvívásnak. Az első kőszegi egyesület 1942-es megalakulását követő öt évtizedet a sikerek mellett az jellemezte, hogy többször megszűnt, majd újjászerveződött a helyi ökölvívás. 1995-ben azután, a népszerű Csingi, azaz Nemes Emil (akit ott tartózkodásunkkor, 80 évesen is a ringben találtunk!) régi versenyzőtársaival, dr. Pusztai Szilveszterrel és Várkonyi Botonddal úgy döntött, hogy újrakezdik a munkát. Azóta sok víz lefolyt a Gyöngyösön, sokféle kísérlet történt (új klubok alakultak, fúzionáltak, újjáalakultak).  Mára a kőszegi ökölvívás zászlóshajója egyértelműen a Fitt-Box lett , amelynek színeiben Hámori Luca is versenyez.

-    Egy hete szerezte meg az olimpiai kvótát. Ennyi idő elteltével milyen érzések kavarognak Önben? Sikerült már felfogni, hogy mekkora tettet hajtott végre?

-    Nem könnyű feldolgozni a Lengyelországban történeteket, hiszen óriási változást hoznak az életemben. Természetesen nagyon boldog és büszke vagyok, nyilván ahogyan telnek a napok le fog bennem ülepedni ez a nagyszerű élmény.

-    Sporttörténelmet írt, hiszen Ön lesz az első magyar női ökölvívó olimpikon. Nem mellékesen mindeddig egyetlen vasi születésű ökölvívó olimpikon volt, a legendás, olimpiai ezüstérmes Kajdi János. Egy év van még a párizsi ötkarikás játékokig. Most, hogy megvan az áhított kvóta, mi lesz a program?

-    Az ősszel lesz az utánpótlás Európa-bajnokság, amin el szeretnék indulni. Ez lesz ugyanis az utolsó lehetőségem, hogy még versenyezhetek korosztályos világversenyen. A korábbi kontinensviadalokról már van egy ezüst- és bronzérmem. Most egyértelműen az a célom, hogy teljessé tegyem az éremgyűjteményemet.

-    A 66 kilogrammos súlycsoportban versenyez. Mit kell tudni ennek nemzetközi élmezőnyéről? Van olyan ellenfél esetleg, akitől tart?

-    Úgy vélem, hogy az egyik legerősebb, legkiegyenlítettebb súlycsoport. Számos Európa- és világbajnok, sőt egy török versenyző személyében olimpiai bajnok alkotja az elitet. Mégis úgy látom, hogyha az előttünk álló egy évben a tervezett felkészülést problémamentesen végig tudjuk csinálni, akkor kellő önbizalommal léphetek majd ringbe Párizsban. Ami a vetélytársakat illeti, mindenkit tisztelek, de nem félek senkitől! Határozott lány vagyok, aki ha a fejébe vesz valamit, akkor nem érdekli, hogy ki áll a másik sarokban, én csak arra koncentrálok, hogy legyőzzem!

-    Jövő nyárig még van idő. Most, hogyan látja, milyen eredménnyel lenne elégedett Párizsban? 

-    Én minden versenyre úgy indulok, hogy az aranyérem cél. Ez nem lesz másként az olimpián sem, de ha „csak” ezüst- vagy bronzérmet szereznék, akkor sem lennék boldogtalan. 

Nem kétséges, hogy edzői pályafutása legnagyobb sikereként értékeli Varsány Áron is az Európai Játékokon történteket.  Őt is megkértük, hogy értékelje a Nowy Targ-i sikert.

-     Vitán felül áll, hogy a 2009-ben alapított Fitt Boksz klub eddig legfényesebb sikerét értük el. Megjegyzem azonban, hogy a számos jó helyezés mellett ez a 16. világversenyről hozott érmünk! Nem tagadom, hogy Luca sikerét kicsit meg is könnyeztem, de igazából csak másnapra tisztult le bennem, hogy milyen nagy fegyvertényt hajtottunk végre. Nagyon sok gratulációt kapunk, amit ezúton is köszönünk!

-    Mit gondol, tanítványa olimpiai kvótájának lehet olyan hozadéka, hogy még több gyerek jöjjön le ide az edzőterembe?

-    Bízom benne, hogy lesz ilyen hatása is. Egyébként évente több toborzót és bemutatót tartunk, de egy ilyen eredményre még inkább felkapják az emberek a fejüket, remélem, hogy a kőszegi fiatalok is! Most láthatják a példát, hogy honnan, hová lehet eljutni.

-     Mit gondol, mire számíthatunk Lucától Párizsban, mire lehet képes? Egy majdani húszfős, bombaerős mezőnyben kell helytállnia.

-    Az ember mindig próbál nagyot álmodni, jelentős célokat kitűzni, mert csak így érdemes sportolni. Ehhez természetesen az előttünk álló egy évben sokat és keményen kell dolgozni. Lépésről lépésre kell majd haladnunk, szerencsére Luca fiatal, elszánt és fejlődőképes, bőven vannak tartalékai. A konkrét kérdésre válaszolva úgy gondolom, hogy egy olimpiai érem sem elérhetetlen számára.
 

közösség

további frisss

lap tetejére