Körforgalomból kihajtó autós gázolta el a rollerest Székesfehérváron - Videó

• 2024. február 10., szombat •
Autó sodort el egy rollerest miközben éppen egy körforgalomból hajtott ki Székesfehérváron. Vélhetően mind a gázoló, mind a rolleres hibázott, illetve nem volt elég körültekintő.
Körforgalomból kihajtó autós gázolta el a rollerest Székesfehérváron - Videó

Gyalogosok számára felfestett átkelőn hajtott át rollerével egy nő, mikor elsodorta a körforgalomból kihajtó autó. A gépkocsi vezetőjének felelőssége egyértelmű, hiszen nem megfelelő körültekintéssel közelítette meg a gyalogátkelőt. Az megint csak más kérdés, hogy a rolleres is hibát követett el. Ugyanis a kerékpárokhoz hasonlóan, csak a járműről leszállva és tolva lehetne átmennie az út másik oldalára - írja a Bors.

Sok esetben olyan sebességgel érkeznek a rolleresek az átkelőhöz, hogy az autósnak észlelnie sincs ideje a járművet. Arra meg végkép számítani sem lehet, hogy lassítás és körültekintés nélkül átrobog a túloldalra. A gázolás után sokan megálltak, és segítségére siettek a pórul járt száguldozónak, aki szerencsére kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet.

Nagy a vita arról, hogy mennyire veszélyes a rollerezés, hazánkban 2023-ban két halálos rollerbaleset is történt. Ezeket nem gázolás okozta, hanem esés. Mindkét áldozat olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy életüket veszítették. Emellett világviszonylatban is egyre rosszabb a helyzet a rolleres balesetek számát tekintve. 

Németországban 2021-ben 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ami 2022-re közel már 8000-re emelkedett.

Nagy problémát okoz az is, hogy sokszor ittasan pattannak fel a kétkerekűre, elektromos járműre és még a KRESZ szabályai sem ismerik.

A statisztikákból kiderül, hogy a legtöbb eset az esti órákban és éjszaka történik és a rollereseknek 6, az elektromos rollereseknek pedig 27 százaléka fogyasztott alkoholt a baleset előtt.

Párizsban már beszigorítottak, és betiltották az elektromos rollerek kölcsönzését, és csak saját tulajdonú e-rollereket lehet használni, ezzel is elejét véve a baleseteknek. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács javaslat alapján maximalizálni kellene a 20 kilométer/órában a rolleresek sebességét. Emellett kötelezővé tennék a bukósisak viselését és csak a 16. életévüket betöltöttek használhatnák rollert. Továbbá betiltanák az e-rollerezést a járdákon, és ha alkoholt iszik valaki és úgy pattanna fel rá, az szabálysértésnek minősülne.

Fotó(Illusztráció): Pexels.com
Forrás: borsonline.hu

közösség

további frisss

lap tetejére