Kizárhatják Izraelt az Eurovízióról a háborúra utaló szövege miatt

• 2024. február 24., szombat •
Az izraeliek kiszivárgott dalának szövege a Hamász október 7-i, a gázai háborút kiváltó támadására utalhat, ezért az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői közölték, hogy vizsgálatot indítanak. Ha beigazolódik, hogy az izraeliek által nevezett dal szövege politikai üzenetként is érhető, kizárhatják őket a versenyből.
Kizárhatják Izraelt az Eurovízióról a háborúra utaló szövege miatt

Az izraeliek Eden Golan Októberi eső (October Rain) című dalát küldik az Eurovíziós Dalfesztiválra idén. Az Israel Hayom újság szerint a dalban olyan sorok szerepelnek, mint 

  • „nincs már levegő, amit belélegezhetnénk”,
  • „mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük”.

Sokak szerint ezek nyilvánvaló utalások azokra az emberekre, akik óvóhelyeken húzódtak meg, miközben a Hamász fegyveresei gyilkoltak, és embereket raboltak el egy szabadtéri zenei fesztiválon és más helyszíneken - írja az Index.

Az izraeli nevezést szponzoráló Kan nemzeti műsorszolgáltató megerősítette a Reutersnek, hogy a kiszivárgott dalszövegek helytállók.

Vizsgálat indult

Az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) közleményében azt írta, hogy „a dalszövegek vizsgálata folyamatban van, a végső döntés meghozataláig az eljárás az EBU és a műsorszolgáltató között bizalmas”.

Ha egy dalt bármilyen okból elfogadhatatlannak ítélnek, a műsorszolgáltatók lehetőséget kapnak arra, hogy a verseny szabályainak megfelelően új dalt vagy új szöveget nyújtsanak be

– tette hozzá az EBU.

Miki Zohar izraeli kulturális miniszter az X-en azt írta, hogy ha kizárnák az izraeli dalt, az „botrányos” lenne, és szerinte nincsenek benne politikai utalások. Az évente megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált eddig négyszer nyerte meg Izrael.

Idén májusban Svédország, konkrétabban Malmö ad otthont az eseménynek, ám Izrael részvétele ellen már hónapok óta tiltakoznak az izraeli–palesztin háború miatt. Már több mint ezer svéd zenész írt nyílt levelet az EBU-nak, amelyben a gázai humanitárius katasztrófával szembeni képmutatásra hívták fel a figyelmet.

közösség

további frisss

lap tetejére