Kinek a pudli, kinek az amstaff, avagy soha nem a kutya a hibás

há • 2023. november 21., kedd •
Hiába akar jót valaki azzal, hogy hazaviszi a mentett kutyát, ez önmagában nem elég: türelem és kitartás szükséges a neveléséhez - hívja fel a figyelmet a Pannon Kutyasport Egyesület elnöke. Mielőtt kutyát választ valaki, át kell néhány dolgot gondolni.
Kinek a pudli, kinek az amstaff, avagy soha nem a kutya a hibás

Tacskók számára a folyamatos lépcsőzés veszélyes

- Az lenne az ideális, ha mindenki a körülményeinek megfelelően választana fajtát.

A két legfontosabb szempont, amit figyelembe kellene vennie minden gazdinak, hogy hol lakik, illetve mennyi ideje van a kutyára

- szögezte le mindenekelőtt Varga Gábor a Frisss.hu érdeklődésére, és az általános érvényű megállapításai mellett példákat is mondott. - Nagy testű kutyát nem ajánlunk lakásba, mert nagy térre és sok mozgásra van szükségük, és az sem mindegy, hogy hányadik emeleten lakik az ember. Vannak fajták, amelyeknek a lépcsőzés megterhelő, és itt nem csupán a kicsikre kell gondolni. A németjuhásznak kifejezetten gyenge pontja a csípőízületi diszplázia, számukra rendkívül ártalmas, ha sokat lépcsőznek. A kis testűeket csak felkapja a gazdája, és felviszi, amire nagyon oda kell figyelni, mert például a tacskók számára a lépcsőzés mondhatjuk, hogy nagyon veszélyes - jegyezte meg a szakember.

A kutyafuttatók réme

Ami a kutyák mozgásigényét illeti: még ha nem is olyan nagy méretűek a terrierek, őket is le kell fárasztani, különben csúnyán tudnak rombolni. - Nekik az udvar, a tér a lételemük. Persze lehet bizonyos fokig kompenzálni ezt gyakori sétáltatással, de nem minden fajtánál válik be. Annyi ideje valószínűleg senkinek nincs, ha lakásban él, hogy egy belga juhászt lefárasszon, hiszen naponta négyszer-ötször kellene levinni sétálni. Vannak fajták, amelyeket nem is lehet elengedni, így nehéz egy kutya mozgásigényét kielégíteni: ilyen az amerikai akita is - mondta Varga Gábor, aki éppen ennek a fajtának a tenyésztésével foglalkozik. A kutyafuttatók réme - így fogalmazott velük kapcsolatban, ugyanis olyan a habitusuk, hogy a többi kutyát nem igazán tolerálják. Miközben persze a gazdájukat imádják, és a többi emberrel is jól kijönnek, nagy verekedéseket produkálnak a kutyafuttatón - ki lehet találni, kezdő gazdiknak nem ajánlhatóak.

Minden csak nevelés kérdése

Szintén csak tapasztaltaknak való a bull típusú terrier. - Alapvetően harci kutyaként emlegetik, régebben gyakorta kutyaviadalok főszereplője volt, szerencsére ez ma már tiltott, egyre ritkábban fordul elő. Az amerikai staffordshire terrier esetében is minden csak nevelés kérdése - azaz olyan lesz a kutya, ahogy a gazdája szocializálja.

Mondhatni, soha nem a kutya a hibás.

- Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna kutyakiállításon összeverekedő "amstaffokat", tehát megfelelő munkával ezek a kutyák is tökéletesen kezelhetőek. Elengedhetetlen egy normális gazdi, aki fel tudja mérni a kutyája erejét, és biztosítani tudja számára a megfelelő képzést - hangsúlyozta a szakértő.

Hogy kellően tudatosak-e a gazdik? Átgondolják-e, hogy milyen fajta való nekik? - Ha átgondolnák, nem lennének tele a menhelyek - jegyezte meg Varga Gábor, aki szerint sokan túlvállalják magukat. - Ezt tapasztalom a kutyaiskolában is. Ha valaki két évig nem foglalkozott a kutyával, vagy elrontotta, mert vele alszik az ágyban, és mindenkit megharap, aki közel jön, akkor ezt egy-két hét alatt nem lehet rendbe rakni - mondta. Van, hogy a gazdinak elfogy a türelme, és ha nem lát gyors javulást, lemond a kutyáról. Elmondta azt is, hogy a feladatra termett állatoknak, az erős munkakutyáknak nincs kedvük heverészni, számukra biztosítani kell a mozgást. - Ha a malinois-t, amely egyébként az egyik legintelligensebb fajta, nem kötjük kellően le, nagy pusztítást tud rendezni. Vagy nézzük a border collie-t, amelynek szintén sok feladatot kell adni, mert ha nem kap, keres magának - utalt a problémákra.

Gyerek mellé képzett és nyugodt kutya való

Ha gyerek van a családban, az egy fontos szempont kutyaválasztáskor. - Ha jól kiképzett és nyugodt idegrendszerű az állat, szinte bármilyen fajta, még akár az amstaff is választható.

Az amerikai akitát sem szokták ilyen helyre ajánlani, pedig azt látom, hogy ha együtt nőnek fel, akkor soha nem lesz jobb védelmezője a gyereknek, mint ez a kutya, amelytől rendes nevelés után egy rossz morranás sem hallható. - A tenyésztőnek kell nagyon odafigyelnie, hogy a megfelelő vérvonalú egyedeket párosítsa össze, hogy jó idegrendszere legyen az állatnak - mutatott rá.

Nevelés, szocializáció - csak a gazdival

A nagy testű pásztorkutyák - mint például a közép-ázsiai juhászkutyák - nem valók városba, nem tudnak mit kezdeni magukkal, és a vadászkutyáknak is jobb helyük van vidéken. Tudomásul kell venni, hogy ők nem érzik jól magukat a panellakásban. - Erre van az úgynevezett FCI 9-es fajtacsoport, azaz a kis testű társasági kutyák csoportja, mondjuk a pudli, a boston terrier vagy a si-cu, amelyeket azért tenyésztettek ki, hogy a gazdi társa legyen. Ők jól érzik magukat a lakásban, és egy rövid séta is elég nekik - tudtuk meg az egyesületi elnöktől.

Úgy véli, ha a gazdinak van tapasztalata, akár egyedül is el tud jutni bizonyos szintig a kutya nevelésében, a szocializáció miatt azonban a kutyaiskola elengedhetetlen.

- Ahhoz, hogy a kedvencünkkel le lehessen ülni egy étterem teraszán, végig lehessen vele sétálni egy karneválon, vagy csak más kutyák és emberek társaságába járjunk vele, kell a szakszerű képzés. Leginkább a gazdákat tanítjuk, nem is a kutyákat, mert heti egy-két órától az állat nem lesz zseni, a gazdájának is hozzá kell tenni a magáét - hívta fel a figyelmet.
Varga Gábor kiemelte: sajnos a mentett kutyák esetében - fajtától függetlenül - gyakran előfordul, hogy teljesen labilis az állat idegrendszere, előélete miatt félős vagy agresszív, de valaki hazaviszi, és ha szegénykének nincs szerencséje, a gazdi nem lesz elég kitartó a nevelésében. Szomorú, de ilyenkor a legtöbb kutyus visszakerül a menhelyre...
 

közösség

további frisss

lap tetejére