Kíméletlen támadást indít a nyár, a hét közepén már 40 fok is lehet

index.hu • 2024. június 17., hétfő •
Hétfőn sok napsütés várható, a maximumok 27 és 32 fok között alakulnak. Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, bár néhol előfordulhatnak zivatarok, és az ég is megdörrenhet. A hét további részében hőségriadót rendeltek el, szerdától akár 40 fokot is mutathatnak a hőmérők.
Kíméletlen támadást indít a nyár, a hét közepén már 40 fok is lehet

Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel, ezek egy része elsősorban a Dunántúlon magasabbra törhet, de arrafelé is inkább csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar - írja az index.hu.

Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, legfeljebb zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn nem várható veszélyes időjárási jelensége, bár napközben a Dunántúl északi felén megdörrenhet egy-egy helyen az ég.

Jön a kánikula

A hét további részében nagy mértékben felmelegedik a hőmérséklet, kedden egy-egy futó záporon túl érdemi csapadék nem, azonban sok napsütés várható 28-34 fok közötti hőmérséklettel. Szerdától az időjárás ragyogó pompájában fog tükrözni, napos száraz időre van kilátás a hét további részében.

A csúcsérték 30-36 fok között alakul majd.

Csütörtökön kialakulhatnak vastagabb fátyolfelhők az égbolton, néhol megélénkülhet a délnyugati szél, ugyanakkor a napsütéses időjárásunkat ez sem zavarja majd meg, a csúcsérték 30-37 fok között alakul majd.

Pénteken is csapadékmentes napra számíthatunk, több helyen megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délkeleti szél.

A csúcsérték 32-38 fok között alakul.

A hétvégén már kisebb hidegfrontra kell készülni, a szombati nap során szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. Napközben 27-37 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnapra minimális lehűlésre kell számítani, a többórás napsütés mellett helyenként kialakulhat kisebb zápor, zivatar, a csúcsérték azonban továbbra is 27-32 fok között lesz.

Veszélyjelzés van érvényben a hőség miatt

A Hungaromet tájékoztatása alapján a hét nagy részében első-, illetve másodfokú veszélyjelzés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt. Kedden citromsárga jelzéssel az alábbi vármegyékben lesz érvényben a jelzés:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Tolna vármegye.

Szerdától az ország minden pontjára érvényben lesz a hőségriadó, az Alföld területén pedig már másodfokú, narancssárga veszélyjelzés lesz érvényben.

közösség

további frisss

lap tetejére