Kilenc hónap alatt 2 ember halt meg lakástűzben a vármegyében

• 2023. október 06., péntek •
2023 első három negyedévében 103 lakástűz keletkezett, 17-tel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 15 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 407 négyzetméternyi épített terület égett le, 808 négyzetméterrel kevesebb, mint tavaly, ami 66 százalékos csökkenés.
Kilenc hónap alatt 2 ember halt meg lakástűzben a vármegyében

A legnagyobb tűz március 13-án Kőszegen, a Lékai úton volt, ahol egy 120 négyzetméter alapterületű melléképület és a mellette álló tároló is leégett. A lángok átterjedtek az épületek mellett lévő családi ház tetőszerkezetére is. A lakók még a szombathelyi hivatásos és a helyi önkormányzati tűzoltók megérkezése előtt elhagyták az épületet, ahonnan két propánbutángáz-palackot is kivittek, ezeket nem érte hőhatás. A tűzoltók több vízsugárral akadályozták meg, hogy a lángok átterjedjenek a családi ház többi részére. A tűzben több propánbutángáz- és két szén-dioxid-palack is felrobbant, illetve erősen károsodott. Az egységek ezeket a tűz által érintett területről kivitték, visszahűtötték. Az oltást követően a tűzoltók hőkamerával vizsgálták át a ház padlásterét, illetve kéziszerszámokat használtak a bontási munkálatokhoz.

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben 2 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának halálos lakástűz nem volt a vármegyében. A leggyakrabban egyedül élő idősek váltak lakástűz áldozatává.

Átlagosan öt naponta csaptak fel a lángok az otthonokban. Ezekben az esetekben 8 ember sérült meg, 2-vel, vagyis 34 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 194 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók 9 óra 37 percet töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás a kőszegi Lékai úton volt, ami több mint 2 órán át tartott. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 2 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng (36 %), a fűtési rendszer hibája (29 %), elektromos probléma (22 %), a kémény műszaki állapota (6 %), dohányzás (4 %), illetve avar- vagy szemétégetés (3 %) miatt gyulladt ki épület. A legtöbb alkalommal a konyhában (29 %), kéményben (28 %), illetve hálóban (11 %) csaptak fel a lángok.

A 103 tűzzel érintett lakóépületnek csupán 1 otthonban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 21-szer riasztották a tűzoltókat, 2 alkalommal többször, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 1 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 1-gyel kevesebben, mint egy éve. Egy ember sem vesztette életét szén-monoxid miatt, 1-gyel kevesebben, mint tavaly ilyenkor. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

 

Fotó: promenad24.hu

közösség

további frisss

lap tetejére