Kiderült, mi okozhatta Magyarország valaha volt egyik legsúlyosabb tömegbalesetét

• 2023. március 12., vasárnap •
A balesetben a jelenlegi információk szerint 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van.
Kiderült, mi okozhatta Magyarország valaha volt egyik legsúlyosabb tömegbalesetét

Nem túlzás, hogy az egész országot megrázta az, ami szombat délután az M1-es autópályán történt: harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion rohant egymásba, ezek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki - írja a Mandiner.

Bár az első hírek súlyos sérültekről szóltak, estére kiderült: halálos áldozata is van a tömegszerencsétlenségnek, a rendőrök találtak egy holttestet a roncsok alatt.

Az autópálya-kezelő szerint elég banális oka van a tragédiának. Szimicsku László szóvivő elmondása szerint ugyanis egy 20 méteres sávban egy lokális szélátfúvás keletkezett, amit súlyosbított, hogy

a környező mezőgazdasági földeken az elmúlt napokban munkálatokat végeztek, föllazították a talajt, és az orkánerejű szél felkapta a port, és befújta az autópályára.

Információink szerint a lokális szélátfúvásba futott bele néhány autó. Valaki fékezni kezdett, és tulajdonképpen egy tömegkarambol alakult ki – nyilatkozta Szimicsku az RTL-nek. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy aznap a Budapest felé vezető sávban is összeütközött két autó, amelyek azonban nem kaptak lángra.

A helyszínen apokaliptikus állapotok alakultak ki, a gyerekek a lángoló autóktól pár méterre kerestek menedéket maguknak a szüleikkel.

A mentésben is soha nem látott erők vettek részt: hét város hetven tűzoltója segített megfékezni a lángokat: a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez.

A baleset Magyarország egyik legsúlyosabb közúti tragédiája: a közlés szerint 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van; 12 ember – négy gyermek és nyolc felnőtt – súlyos,

míg 25 ember, 6 gyermek és 19 felnőtt  könnyű sérüléseket szenvedett.

Közben vasárnap reggelre feloldották az útzárat az M1-es autópályán,így ismét zavartalan a forgalom. Az Útinform tájékoztatása szerint vasárnap reggelre a hatóságok befejezték a műszaki mentést és a helyszínelést, az autópályát a Hegyeshalom felé vezető oldalon is megnyitották, így a forgalom már mindkét irányban zavartalanul halad.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére