Kiderült, mennyit kereshetnek idén a diákmunkások

• 2023. május 25., csütörtök •
Az SZJA-mentesség révén a 25 év alatti munkavállalók bruttó órabér teljes egészét megkaphatják. 2023 első négy hónapjában 1770 forint volt a diákok átlagos órabére az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezetnél, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1505 forintos szintet.
Kiderült, mennyit kereshetnek idén a diákmunkások

Mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabért kínálnak a munkáltatók– derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adataiból. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen alkalmaznak - írja a Világgazdaság.

Tavalyhoz képest érezhetően visszaesett év közben a kiskereskedelemben foglalkoztatott diákok létszáma, ami összefüggésben van a szektor idei forgalmának visszaesésével. 

Nyáron azonban ebben a szektorban is fellendülés várható a diákmunka terén, 

hiszen a szabadságolások miatti helyettesítések megoldásának továbbra is ez a legkézenfekvőbb módja. Szintén a szabadságok tömeges kiadása miatt nő meg tervezhetően a gyártás és a logisztika területén is a diákok iránti igény, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban ugyanakkor a csúcsszezon generál jelentős plusz keresletet.

2023 első négy hónapjában 1770 forint volt az általunk közvetített diákok átlagos órabére, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1505 forintos szintet

– emelte ki Páli Nóra, a Trenkwalder diákszolgáltatási vezetője. – A nyári időszakra kínált alapórabéreket munkáltatók olyan kiegészítő juttatásokkal teszik vonzóbbá, mint a műszakpótlék, a heti minimum 2-3 műszak esetén járó jelenléti bónuszok, vagy éppen céges busszal történő szállítás a lakóhely és a munkahely között.”

A diákmunkával elérhető jövedelem vonzerejét az is növeli, hogy tavaly óta SZJA-mentes a 25 év alatti munkavállalók jövedelme, így egy diákszövetkezetben foglalkoztatott tanuló teljes egészében megkaphatja a bruttó órabérét, ami a jelenlegi átlagot jelentő 1800 forint esetében 270 forinttal nagyobb jövedelmet jelent óránként.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére