Ki nem találná, kivel lép egy színpadra Azahriah

• 2024. április 10., szerda •
Több mint egy évtizedes fennállása óta a MOL Nagyon Balaton a hazai turizmus egyik legfontosabb védjegyévé vált. Az alapítók fontos feladatuknak tekintik, hogy a hazai és külföldi látogatók a sokszínű kulturális és gasztronómiai kínálat ismeretében szeressenek bele, látogassák meg és térjenek vissza a Balatonhoz. Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban, a Purple Disco Machine és Elderbrook Zamárdiban, a hazai művészek százai – Azahriah-tól Zoránig – pedig Kapolcstól Balatonfüreden és Keszthelyen át egészen Siófokig lesznek láthatók.
Ki nem találná, kivel lép egy színpadra Azahriah

A Balaton partja, legyen az északon vagy délen, minden évben tömegeket csábít. A vízben való hűsölés mellett a kultúra is odaköltözik.  Várhatóan idén is több százezer vendéget vonzanak a tó környékére a kulturális események és fesztiválok - írja az Index.

A MOL Nagyon Balaton sikerét mutatja, hogy 12 éve fogja össze és mutatja meg a Balaton Régió legizgalmasabb produkcióit.  Az alapító páros, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a kezdetek óta feladatának tekinti, hogy a Balatont a tó körüli kulturális kínálaton keresztül mutassák be minden évben.

Érdemes néhány pillantást vetni arra a névsorra, amely a Balatonon 2024-ben felvonuló hazai és világsztárokat foglalja csokorba. Ha ehhez elképzeljük az ezeknek az eseményeknek, fesztiváloknak, kulturális programoknak otthont adó helyszíneket is, túlzás nélkül kijelenthető, hogy világszínvonalú vonzerőt mondhat magáénak a Balaton az idei évben is. Hosszú ideje jellemzően közel egymillió vendéget vonzanak a Balatonra a kulturális programok. A tó körül működő szervezőpartnerekkel együtt erre számítunk idén is.

A 2024-es szabadtéri programok sorát a Be Massive Horizon nyitja Balatonbogláron május 25-én, majd június 8-án Szántód–Tihany között félúton az új kompok avatójával folytatódik a különleges Horizonpartik sorozata, melyekhez a MOL Nagyon Balaton kiemelt partnerként kötődik. A ZamJam megújult formában, ingyenes rendezvényként május 31. és június 2. között Zamárdiba várja a közönséget.

A sok helyszínen zajló háromnapos fesztiválon többek között fellép a Hot Jazz Band és Charlie, valamint jazzkoncertek, gyermek-, sport- és képzőművészeti programok, kertmozi, Trabant-túra, piac, irodalmi terasz is várja a városba látogatókat, ahol tihanyi panorámás tűzijáték indítja itt a nyarat. A szervezők azt remélik, ezekben a napokban már a Balatonban is megmártózhatunk, és nyitva lesznek a várva várt fagyizók és teraszok is.

Dzsúdló, Edda, Quimby

Júniustól a Plázs Siófok többek között az Edda, Dzsúdló, a Neoton Família vagy éppen a Quimby koncertjeivel és DJ-kkel, a Kultkikötő programjai Balatonszárszótól Alsóörsön át Balatonföldvárig színházzal, filmklubbal, klasszikus és könnyűzenei programokkal – többek között fellép Kollár-Klemencz László, A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, Bősze Ádám és Mucsi Zoltán is – hónapokon keresztül nyújtanak színvonalas kikapcsolódási lehetőséget a Balatonhoz látogatóknak.

A hónap utolsó hétvégéjén a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon nemzetközi és hazai utcaszínházi attrakciók, gólyalábasok, bábművészek, artisták és zenészek lepik el Balatonalmádit.

A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás pokrócos utazó fesztiválja június 14. és 16. között szokás szerint új helyszínre, ezúttal Tihanyba érkezik. Napközben bemutatják a város ismert és rejtett kincseit, éttermeit, kávézóit, csodás helyeit. A fő helyszínen szombaton és vasárnap piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, estefelé pedig a hely hangulatához illő zenekarok, hazai és világsztár DJ-k várják a a közönséget, köztük Worakls és Jan Blomqvist mostanra igazolt az idei line-upba, a jegyelővétel pedig napokon belül elindul.

Toto, Paloma Faith és José Cura

Július 3. és 6. között a legismertebb elektronikus zenei sztárok és „beachhangulat” várja a rajongókat Zamárdiban a Balaton Soundon, a nemzetközileg is jegyzett, nagy tradíciójú vízparti fesztiválon, amely idén is otthont ad a B my Lake fesztiválnak és a legnagyobb technócsillagokat várja a tó mellé.

Csak néhány név a programból: Adam Beyer, Juliet Fox, Paul Kalkbrenner, Alison Wonderland. A vitorlázás ünnepe, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 56. Kékszalag, 2024. július 18-ánrajtol Balatonfüredről. Ha az időjárás is engedi, két nappal később pedig több ezren csobbannak vízbe Magyarország ikonikus nyíltvízi úszóeseményén, a Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között.

A VESZPRÉMFESTEN JÚLIUS 16–20. KÖZÖTT GREGORY PORTER, A TOTO, PALOMA FAITH, A MILKY CHANCE, VALAMINT JOSÉ CURA LÉP FEL A HISTÓRIA KERTBEN FELÁLLÍTOTT NAGYSZÍNPADON,

Snétberger Ferenc pedig három napon három különböző műsort ad elő a Jezsuita Templomkertben.

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye több ezer programmal, többek között az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt és Platon Karataev koncertjeivel vár mindenkit július 19. és 28. között Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.

A Paloznaki Jazzpikniken augusztus 1. és 3. között Anastacia, a The Brand New Heavies, a Morcheeba, Izo FitzRoy és Tony Hadley is koncertet ad. Innen nem messze pedig különleges és izgalmas produkciókkal telik meg a belváros: július végén újra Veszprémi Utcazene Fesztivál!

Mára a STRAND Fesztivál lett a Balaton régió egyik legfontosabb eseménye. A hazai klubok és koncerthelyszínek főszereplői adják egymásnak a színpadot augusztus 22. és 24. között. Többek között érkezik Azahriah, a Bagossy Brothers Company, Majka, Dzsúdló és Beton.Hofi, a nemzetközi szintérről pedig Alok, Elderbrook és a Chase & Status is.

A páratlan koncertkínálat mellett fontos hívószó a cirkuszok hangulata, amely nemcsak a színpadokon köszön vissza, a közönség is kipróbálhatja magát az artisták világában. Emellett pedig a STRAND minden bizonnyal az egyik legszebb hazai fesztiválhelyszín, közvetlen a víz partján, tihanyi panorámával a háttérben. A 2013 óta működő MOL Nagyon Balaton programjához idén is érkeznek új szereplők.

A BAGOSSY BROTHERS COMPANY EZÚTTAL NEM CSAK EGY KONCERTTEL, HANEM BALATURNÉ CÍMMEL EGY BICIKLIS BALATONI SOROZATTAL KERES FEL ÖT HELYSZÍNT A TÓ KÖRÜL.

Új helyszín Balatonakarattyán a Peter's Terasz, ahol a szőlőárnyékában már április végétől elindul a színes koncertkínálat. A keményebb műfajok és a rockzene szerelmeseit a Tábor Fesztivál várja Alsóörsön augusztus 28. és 31. között negyvennél több külföldi és hazai előadóval, köztük olyan világsztárokkal, mint a Stratovarius, The Toy Dolls és a Korpiklaani. Már-már tradíció, hogy június első szombatján a Balaton-felvidék csodás szőlőhegye megtelik élettel és egy napra a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep a Szent György-hegy HAJNALIG eseményen.

Irodalom a kertben, koncertek a dombon

Fellép Bödőcs Tibor, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma és a Platon Karataev - irodalom a kertben, koncertek a dombon, beszélgetések, film és sokféle zalai íz, táj és történet vár Zala legszínesebb kulturális fesztiválján, a Margófeszten.

A MOL Nagyon Balaton célja idén is változatlan: a hazai és nemzetközi turisták figyelmét szeretnénk felhívni azokra az eseményekre, amelyek a meggyőződésünk szerint kínálatukban, minőségükben kimagaslóak, amelyeket érdemes akár messzebbről is felkeresni a Balaton partján. Ezek között szerepelnek olyanok, amelyek sok éve öregbítik a Balaton jó hírét, és nagy örömünkre több újdonság is helyet kapott az ajánlataink között. Május végén jelenik meg a Best of Summer kiadványunk, amely a régió eseményeinek programjait mutatja be, a Facebook- és Instagram-felületeken pedig naponta adunk hírt a Balaton eseményeiről

– mondta Váncza Panna, a MOL Nagyon Balaton vezetője.

Pantl Péter nemcsak a MOL kommunikációs igazgatójaként, de a Balaton szerelmeseként is boldogan és büszkén tekint minden évben arra a sokszínű palettára, amely a tó környékét és a MOL Nagyon Balaton által kínált programokat jellemzi.

Siófoktól Balatonszemesen át a déli parton végig, majd Keszthely érintésével a Káli-medence lankáin át jutunk el Tihanyba, Füredre, Veszprémbe, útközben számtalan helyen megpihenve és magunkba szívva a Balaton egyedülálló illatát. A MOL Nagyon Balaton idén is az aktívabb kikapcsolódásról és az élményekről szól: világsztárok koncertjei, hazai kedvencek, színházi programok, sport, gasztronómia. A MOL Nagyon Balaton célja, hogy megbízható útmutatóként szolgáljon, és bárhonnan is indulunk, biztosra vehetjük, hogy jó helyen járunk!

– fogalmazott Pantl Péter.

Kultúra, gasztronómia, világsztárok és hazai kedvencek a tó körül. Ez a MOL Nagyon Balaton, ami immár tizenkét éve segíti a balatoni régió népszerűsítését, arra biztatva mindenkit, hogy mozduljanak ki, járják be és ismerjék meg jobban a Balaton környékét.

(Borítókép: Azahriah 2023. június 2-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére