Kettészakadt az M30-as autópálya (VIDEÓ)

• 2024. február 20., kedd •
Előreláthatólag legkevesebb fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.
Kettészakadt az M30-as autópálya (VIDEÓ)

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, akkora repedések keletkeztek a két éve átadott M30-as autópályán, Szikszó közelében, hogy több hónapra lezárta az üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF).

Az érintett szakaszt a Strabag építette, a céget a magyar állam már fel is szólította, hogy végezze el a helyreállítást - írja a Mandiner

A Világgazdaság úgy tudja, hogy 

az osztrák cég egyelőre hárít.

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a korlátozás a 33-as jelű Miskolc-észak és a 40-es jelű Szikszó-csomópont között február 17-től augusztus 17-ig tart mindkét irányba, tehát legalább fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.

A hírt Szimicsku László, az MKIF kommunikációs igazgatója is megerősítette a lapnak. 

Egy autós még a lezárás előtt rámerészkedett, és felvételt készített az út állapotáról 

– írta a vezess.hu.

Hozzátették, hogy a felvételenjól láható, ahogy a két sáv között több helyen is elcsúszott egymástól az útpálya, ennek okán pedig igen balesetveszélyes közlekedni rajta.

A videót alább tekitheti meg:

A magyar állam felszólítást küldött

Mint ismert, az M30-as autópályát kevesebb mint két és fél éve, 2021 októberében adták át a forgalomnak. A 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amellyel az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt.

A teljes beruházást három részre osztotta a kiíró NIF, a most problémás, 10,4 kilométeres Miskolc és Szikszó közötti szakaszt nem más, mint a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG konzorciuma nyerte el 39,4 milliárdért.

A beruházó magyar állam már fel is szólította a vállalatot, hogy az ütemtervnek megfelelően végezze el a garanciális helyreállítási munkálatokat.

Kérdés azonban, hogy teljesíti-e a cég a levélben megfogalmazott követelményeket. A lap információi szerint ugyanis 

az osztrák cég előre nem látható okokkal, így a talajvíz mozgásával magyarázta az autópálya szerkezetében történt elmozdulást.

A vg.hu az ügy kapcsán megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Strabagot is, hogy megtudják, mivel magyarázzák a szerkezeti problémákat, ki állja a helyreállítás költségeit, és hogy a kivitelező teljesíti-e az állam levelében megfogalmazott követelményeket.

Nyitókép: Képernyőfotó
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére