Kétméteres lángokon átszáguldó lopott busz, felgyújtott épületek, halálos áldozat – így kényszerült féltérdre Franciaország

mandiner.hu • 2023. július 02., vasárnap •
Párizsban és több francia nagyvárosban is példátlan méretet öltöttek a zavargások, rendőrök tízezrei küzdenek az utcákon. Az elmúlt évek legerőszakosabb tüntetési zajlanak országszerte.
Kétméteres lángokon átszáguldó lopott busz, felgyújtott épületek, halálos áldozat – így kényszerült féltérdre Franciaország

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Franciaországban, Gerald Darmanin belügyminiszter becslései szerint tegnap este közel 1000 zavargót tartóztattak le, mert részt vettek az elmúlt évek legerőszakosabb tüntetéseiben, amelyek miatt még Emmanuel Macron francia elnöknek is haza kellett utaznia az EU-csúcsról - írja összefoglalójában a mandiner.hu.

MIért forrong Franciaország?

Az elmúlt időszakban a francia helyzettől volt hangos a világsajtó. Franciaország történetének egyik legerőszakosabb zavargássorozatának oka, hogy Nanterre-ben – Párizs egyik elővárosában – egy közlekedési ellenőrzés közben  

egy rendőr lőfegyverével halálosan megsebesített egy 17 éves fiút,

aki nem volt hajlandó a rendőr utasítására megállni az autójával.

Lángokban áll Franciaország

Mint arról lapunk is beszámolt, az incidenst követően lángba borult Franciaország, a hatóságok 45 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra.

Folyamatosak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között, akik már pirotechnikai eszközökkel is lövik a rendőröket, autókat és középületeket gyújtottak fel Párizs külvárosában és Franciaország más városaiban.

Az észak-franciaországi Mons-en-Barœulban például még a városházát is lángba borították.

A helyi polgármester szerint az épület egyes részei teljesen megsemmisültek. Ráadásul nem ez volt az egyetlen épületeket is érintő tűz a zavargások során. A legutóbb napvilágot látott felvételek szerint a csütörtök esti zavarágsok során a francia rendőrség teljesen elvesztette az irányítást a nagyvárosok felett. 

A felvételek szerint Párizs Aubervilliers nevű elővárosában a zavargások során egy autóbuszgarázst is felgyújtottak. A Twitteren megosztott egyik videón látható is, ahogy óriási lángokkal égnek a buszok a garázs udvarán.

Egy másik felvételen pedig a tűz következményei láthatók, a buszokból csak a vázuk maradt hátra.

Macron aggódik

A francia elnök pénteken tárcaközi válságtanácskozást tartott a francia Belügyminisztériumban, a tanácskozást követően a zavargásokat indokolatlannak minősítette és nyugalomra intett, valamint felhívta a figyelmet a szülők felelősségére is. Macron hozzátette, hogy az internetes közösségi oldalak meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben.

A francia elnök szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik,

s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában.

„Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek” – tette hozzá. Jelezte továbbá, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására. Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú,

a zavargók átlagéletkora 17 év.

Eric Dupond-Moretti, Franciaország igazságügyi minisztere ugyanakkor arról beszélt, hogy „az igazságszolgáltatás nem a tévében vagy a közösségi médiában történik”. Hangsúlyozta továbbá, hogy aki a rendőrség, vagy az igazságszolgáltatási rendszerre támad, az cinkosa mindennek, ami a zavargások során történik. Mint fogalmazott:

megérti a tüntetők heves érzelmeit, hiszen egy fiatal életét vesztette, de elmondta azt is: a zvargások következtében egy rendőr például majdnem elevenen elégett,

valamint a tárcavezető is nyugalomra intette a francia lakosságot.

A rendőrök türelme is elfogyott

A francia elnök és az igazságügyi miniszter kijelentései csöppet sem alaptalanok, hiszen Franciaország két legnagyobb rendőrtiszteket képviselő szakszervezete pénteken közös nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a jogállamot „minden eszközzel (...) a lehető leggyorsabban” helyre kell állítani. Az ALLIANCE és az UNSA névre hallgató,

a francia rendőröket képviselő szakszervezetek szerint a „nyugodt kérések” már nem elegendők, a rendet most már „ki kell kényszeríteni”.

Mateusz Morawiecki is reagált a történtekre

A lengyel miniszterelnök egy a lengyel és a francia „hétköznapokat” összehasonlító videót tett közzé a Twitter-oldalán. A videóban a jelenleg is zajló, migráns hátterű párizsi zavargásokról készült felvételek láthatók: felgyújtott autók, barikádok és a rohamrendőrség páncélozott járművei, valamint olyan képsorok, amelyeken a boltok kifosztása látható.

Ezzel szemben a videó bemutatja, hogyan telnek a nyári napok Varsóban a rendezett városban a fiatalok nyugodtan sétálgatnak, vásárolnak, a fiatal lányok beszélgetnek egymással, családok piknikeznek egy parkban.

Mbappe is megszólalt

A zavargásokra még Kylian Mbappe, francia futballsztár is reagált. „Az erőszak nem old meg semmit” – fogalmazott, valamint azt kérte követőitől, hogy azt inkább a „gyász, párbeszéd és újjáépítés” váltsa fel. 

Nyitókép: Gauthier Bedrignans / HANS LUCAS.Gauthier Bedrignans / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
 

közösség

további frisss

lap tetejére