Két új határátkelő nyílik Magyarországon

index.hu • 2023. szeptember 01., péntek •
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már hajnalban elindult Romániába, hogy megállapodjon két új határátkelőhely létesítéséről Magyarország és Románia között.
Két új határátkelő nyílik Magyarországon

Két új határátkelő létesül Romániával a miniszter bejelentése szerint. Az egyik Kübekháza és Óbéba, míg a másik Magyarcsanád és Csanád között.

Mint kiemelte, ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma a két ország határán, de Szijjártó szerint még több is lesz.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel megegyeztünk, hogy ez még csak a kezdet!

– fogalmazott bejegyzésében a miniszter.

A bejelentés előtt pár perc erejéig még a temesvári egyházmegye püspökével Pál József Csaba atyával is találkozott Szijjártó Péter.

A tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk

– mondta.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma.

Ezzel összefüggésben pedig kiemelte, hogy ez a szám egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe. Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését. 

Szijjártó Péter felkérte Ausztriát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron határozottan felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza tovább Románia schengeni csatlakozását.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel

– jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén – írja az MTI-re hivatkozva az index.hu.

Nyitókép: Facebook

közösség

további frisss

lap tetejére