Két évtized után van vasúti szakképzés Vas vármegyében

• 2023. január 24., kedd •
Több, mint 20 év után indult újra a vasúti szakképzés Vas vármegyében a VMSZC Savaria Technikumban, az erre vonatkozó együttműködési megállapodást 2019 őszén írta alá a GYSEV Zrt. és a Vas Megyei Szakképzési Centrum.
Két évtized után van vasúti szakképzés Vas vármegyében

Az együttműködés keretében a 2020/2021-es tanévben 9. évfolyamot kezdő, a VMSZC Savaria Technikumban tanuló vasútijármű-szerelő technikus tanulók az első két évben ágazati alapképzésben vettek részt. Az idei tanév második félévétől, a 11. évfolyamban kezdhetik meg a szakirányú oktatásukat a GYSEV Zrt.-nél.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvényben foglaltak szerint a tanuló, képzésben résztvevő személy szakirányú oktatása azt követően kezdhető meg munkahelyi körülmények között egy gazdálkodó szervezetnél, miután a területileg illetékes kamara nyilvántartásba vette a szervezet képzéssel érintett telephelyét. Az ehhez szükséges helyszíni szemlét a múlt héten tartották meg, amelyen a kamara és az iskola által delegált szakértők bejárták a GYSEV Zrt. szombathelyi telephelyét. 

„A GYSEV eszközparkja, oktatóinak felkészültsége, szakmai tapasztalata alapján elmondható, hogy a tanulók kiváló helyen és a legjobb szakemberektől tanulhatják jövendőbeli szakmájuk alapjait. A diákok a képzés alatt megismerhetik a társasághoz kapcsolódó vasúti ismereteket, az alkalmazott technológiákat, a munkahelyi elvárásokat, a duális képzésben töltött idő alatt pedig piacképes tudást szerezhetnek” – mondta el Papp Helén, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési tanácsadója.

„A GYSEV Zrt. nem titkolt célja a duális oktatással a megfelelően képzett utánpótlás munkaerő biztosítása. Az igazán jól teljesítő diákoknak szinte biztos nyílik munkavállalásra lehetősége társaságunknál. Így ráadásul olyan szakképzett munkatársakat tudunk foglalkoztatni, akik már ismerik a GYSEV rendszerét. Az idei évben is várjuk a duális képzéseinkre a jelentkezőket” – mondta Harasztovics Tímea, a GYSEV Zrt. humán erőforrás igazgatója.

„A Savaria középiskolában, akkori nevén Savaria Gimnázium és Szakközépiskolában 1969-ben indult először vasúti képzés egy dízelmozdonyszerelő osztállyal, és több évtizeden át a régió vasúti képzőközpontjaként több száz vasúti szakembert képeztek. Most két évtizedes szünet után az iskola hagyományaira, képzési szerkezetére és a munkaerőpiac, a vasúttársaságok igényeire és együttműködésére alapozva indult újra a vasúti képzés két szakmában, a vasútijármű-szerelő technikus és a közlekedésautomatikai technikus szakmákban. A képzések iránti országos igényt jelzi, hogy még Budapestről és Tatabányáról is van vasúti tanulója az intézménynek.” - mondta el Sümegi Tamás a Vas Megyei SZC Savaria Technikum és Kollégium igazgatója.

 

Forrás: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére