Késik az új PET-palack-visszaváltó rendszer bevezetése

• 2023. november 30., csütörtök •
A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január 1-je helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
Késik az új PET-palack-visszaváltó rendszer bevezetése

A hulladékgazdálkodási koncesszió 2023. július 1-jén indult el a Mol vezetésével, a betétdíjas rendszer elindulását pedig eredetileg 2024. január 1-re tervezték. A rendszer bevezetése Áder János szerint a gyártók lobbitevekénysége miatt késik - írja az Index.

Jövő év elejétől így a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek – ez pedig problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fémdobozokat tudják elfogadni – adta hírül az MTI.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési arányát.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére