Késes támadásra készült két férfi egy németországi zsinagógában

• 2024. május 25., szombat •
A német hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akik késes támadást terveztek végrehajtani egy heidelbergi zsinagógában a hívek ellen – jelentette pénteken Baden-Würtemberg tartomány rendőrsége és ügyészsége.
Késes támadásra készült két férfi egy németországi zsinagógában

A tájékoztatás szerint a 24 és 18 éves gyanúsítottakat két különálló rendőri akcióban már a hónap elején letartóztatta a rendőrség – adta hírül az MTI.

A délnyugat-németországi város zsinagógája elleni támadás során a páros „egy vagy több hívő megölését tervezte”, majd a támadást követően mártírhalált kívántak halni, oly módon, hogy a kiérkező rendőrség lelövi őket – áll a hatóságok közös közleményében.

A RENDŐRSÉG MÁJUS 3-ÁN SZEMBESÜLT A ZSINAGÓGA ELLENI LEHETSÉGES TÁMADÁS TERVEIVEL

- írja az Index.

Akkor, amikor házkutatást tartott az idősebb gyanúsított otthonában, és a helyszínen lefoglalt bizonyítékok között szerepelt a két gyanúsított áprilisban folytatott online üzenetváltása a tervezett vérengzésről.

A jelentés kitér arra is, hogy az intézkedéskor a férfi felkapott egy kést, mire az egyik rendőr tüzet nyitott rá és megsebesítette. A másik gyanúsítottat a rendőrség május 18-án vette őrizetbe, és az ő lakását is átkutatták.

A hatósági közlés szerint mindkét férfi német állampolgárságú, a fiatalabb török állampolgársággal is rendelkezik, a gyanúsítottak nevét ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra.

A KÉT FÉRFIT EGYEBEK KÖZÖTT GYILKOSSÁGRA VALÓ ÖSSZEESKÜVÉSSEL VÁDOLHATJÁK.

Német politikusok korábban már figyelmeztettek a zsidó közösség elleni támadások veszélyére, és elítélték az antiszemitizmusnak az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadását, majd a gázai háború kitörését követő, világszerte tapasztalható fellángolását.

Nem volt alaptalan a félelem

Ahogy azt az Index megírta, óriási a rendőri készültség Berlinben, mert támadásoktól tartanak. 

Mintegy ezer rendőr vigyázott a német alkotmány életbe lépésének 75. évfordulója alkalmából megrendezett állami ünnepség meghívottjaira a német fővárosban. Májusban számos német politikus és politikai aktivisták ellen követtek el erőszakos bűncselekményeket Németország-szerte.

Forrás: index.hu
Fotó: illusztráció, Diy13/Getty Images

közösség

további frisss

lap tetejére