Kerékpározni már biztonságosan lehet, hamarosan gyalogátkelőt is kapnak a zanatiak

há • 2023. szeptember 17., vasárnap •
Tesztelték az új zanati bicikliutat a keleti városrész civiljei, akikkel együtt tekert dr. Hende Csaba is. A képviselő bejelentette: miniszteri forrásból gyalogátkelő épül a zanati főúton, és más biztonsági eszközöket is telepítenek.
Kerékpározni már biztonságosan lehet, hamarosan gyalogátkelőt is kapnak a zanatiak

Végigtekertek a Keleti Városrészért Egyesület tagjai az új zanati bicikliúton Németh Krisztián elnök vezetésével egy sportos nap keretében szombaton. A zanati fagyizónál többen csatlakoztak a társasághoz, hogy együtt folytassák útjukat a későbbi jótékonysági piknikre, amelyet a Kámoni Arborétumban tartottak.

Így avatták fel a környéken élők azt a bicikliutat, amely a zanati városrészt köti össze az M86-oson lévő körforgalommal.

Együtt kerékpározott a civilekkel dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki emlékeztetett, 15 év után végre megvalósult ez a szakasz. - A kormány kérésemre 300 millió forintot biztosított a beruházásra, külön határozatban, nevesítve érkezett meg a forrás a város számára.

A politikus beszélt arról is, hogyan "mondott le" gyakorlatilag a zanai utcák felújítási önrészére szánt 35 millió forintos kormányzati pénzről a szombathelyi önkormányzat, s ennek ellenére milyen fejlesztés valósulhat meg itt hamarosan. Miután a város nem élt Gulyás Gergely miniszter egykori ajánlatával - miszerint a kormány kifizeti a kórházzal szemközti, már eladott telek árát, és megfinanszíroz egy parkolóépítést is, csak ne épüljenek ott társasházak -, a város elesett attól a zanati utcákra szánt 35 millió forinttól is, amelyet ezzel együtt, egy csomagban adott volna Szombathelynek.

A zanati utcákat azóta a város már felújíttatta, de akad még tennivaló a környéken. - A főút nagy forgalma és a gyalogátkelők hiánya azt indokolta, hogy itt könnyítsük meg a közlekedést a zanatiaknak. Mivel az M86-os gyorsforgalmi út zanati szakaszának díjmentessé tétele sem hozna ebben változást, a következőre jutottunk: a minap egyeztem meg Gulyás Gergely miniszterrel arról, hogy saját keretéből állja a Napsugár utca csatlakozásánál egy gyalogátkelőhely kiépítését a szükséges járdakapcsolatokkal, kiegészítő közvilágítás kiépítésével. Ennek az engedélyezési tervdokumentációja már rendelkezésre áll. A beruházást a Magyar Közút végzi majd el, hiszen e szervezet kezelésében van az út - tájékoztatott dr. Hende Csaba. Hozzátette: a lakott terület két végén két darab LED-es sebességjelző táblát is kihelyeznek, valamint kettő darab traffiboxot is telepítenek. Mindezek költségét jelenleg összesen 34 millió forintra becsüli a Közút, amit a miniszter biztosít - hangzott el.

A zanati kerékpárút szinte teljesen készen van, még a vasúti átjáróban kell üzembe helyezni a fénysorompót, hogy teljesen végigkerekezhető legyen a szakasz.

közösség

további frisss

lap tetejére