Kedves férfihang a nappaliból? - Meglepődnek, de szeretik az igénylők a Gondosórát

há • 2024. január 18., csütörtök •
Nagyon sokan élnek a lehetőséggel Szombathelyen, Jagodits Zsuzsa szerint az érintettek és hozzátartozóik hamar felismerték, mekkora segítség a Gondosóra.
Kedves férfihang a nappaliból? - Meglepődnek, de szeretik az igénylők a Gondosórát

- Októberben indította el a magyar kormány a programot, amely Szombathelyen is nagy népszerűségnek örvend. Úgy vettem észre,

nem is csak az idősek számára jelent óriási segítséget, hanem a szeretteik számára is, hiszen ők azok, akik egyébként ellátják szüleiket, nagyszüleiket.

Ebben személyes tapasztalatom is van - mondta megkeresésünkre Jagodits Zsuzsa, a program önkéntese. - Nagymamámat is az otthonában ápoltuk, napi szintű odafigyelést igényelt az egészségi állapota miatt, a családban egymás között osztottuk be, hogy mikor ki ér rá odamenni. Mindenki aktív korú volt, nem volt könnyű megoldani mindezt, tehát jól tudom, hogy lehet a hétköznapokba beilleszteni egy ilyen felelősséget. Nem beszélve arról, hogy amikor kiléptünk a lakásból, még a lelkiismeret-furdalás is megtalált bennünket. Vajon amikor legközelebb jövünk, hol és hogyan találjuk meg őt - idézte fel a Frisss.hu-nak Jagodits Zsuzsa.

Amikor a Gondosórát igényli valaki, meg kell jelölnie egy kontaktszemélyt is, ő az, akit jelzés esetén értesítenek.

- Gyakran előfordul, hogy amikor veszem fel valahol az adatokat, és felhívjuk a megadott rokont, hallom, mennyire örülnek a lehetőségnek, és megkérnek, hívjam fel idős szerettük figyelmét rá, hogy akkor bizony hordani kell az órát, hogy tényleg kéznél legyen, ha kell - mesélte az önkéntes.

Ki gondolná, hogy időnként meg is tudja nevettetni az embereket a készülék: - Értelemszerűen főként az egyedülállók igénylik az órát, akik közül nem mindenki számít rá, hogy a lemerülőfélben lévő eszköz - akárcsak hívásindításkor és -leállításkor - beszél. Egy ilyen alkalommal történt, hogy amíg egy idős hölgy a konyhában tevékenykedett, a nappaliban kedves férfihangon megszólalt az óra, hogy hamarosan lemerül, majd ezt meg is ismételte. Volt belőle egy kis aggodalom, de végül nevetve mesélte nekem az asszony - tudtuk meg  Jagodits Zsuzsától.

Hogyan is működik a Gondosóra?

- Legelőször fel kell tölteni az órát. Ha a gombot megnyomjuk, ez indít egy hívást. De ugyanígy elindul a hívás akkor is, ha az eszköz hirtelen helyzetváltozást észlel: például elesik a viselője, és elveszíti az eszméletét.

Megtörténhet, hogy valaki leejti az órát, vagy a táskájában tartva véletlenül benyomódik a gomb. Minden ilyen esetben bejelentkezik a diszpécser az eszközön, ezt hallani lehet, azonban ha nem kap választ, akkor a GPS-adatok alapján segítséget küld, jellemzően a mentőket, illetve vele együtt a kontaktszemélyt is értesíti. Minden hívás egy központi diszpécserállomásra fut be, ahol a hívásfogadók képzettek, mérlegelni tudnak.

- Visszatérő kérdés, hogy le kell-e bárkinek is lakáskulcsot adni, de természetesen nem, és nem is kerül semmibe az óra

- hangsúlyozta lapunknak az önkéntes.

közösség

további frisss

lap tetejére