Katasztrófák elhárítását gyakorolták

honvedelem.hu • 2016. március 25., péntek •
A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés következtében a terület közúton megközelíthetetlenné vált, és a helyi lakosság mentése, valamint a sérültek ellátása csak katasztrófa-elhárítási művelet keretében - magyar katonák jelenlétében - vált lehetségessé.
Katasztrófák elhárítását gyakorolták

A magyar szakasz alpin technikával haladt át a sérült védőgáton, a bosnyák szakasz pedig helikopteres szállítást követően érte el a katasztrófa sújtotta területet, ahol a helyi hegyimentők egy csoportja is csatlakozott a katonai csoporthoz. 
Az eltűnt és sérült személyek felkutatását követően, az elsősegélynyújtáson túl, az EUFOR területén működő katonai helikopteres egység légi-egészségügyi-kiürítési képességének felhasználásával szállítottak el a helyszínről egy súlyos sérültet. A kimenekítés a csak vízi úton volt megvalósítható, amiben a helyi rendőri erők is segítséget nyújtottak. 

A történethez hozzátartozik, hogy a bosznia-hercegovinai hadsereg kijelölt alegysége és az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj magyar szakasza - az előzetes terveknek megfelelően - március második felében egyhetes, közös kiképzésen gyakorolta a katasztrófahelyzetben használható technikákat és azok komplex alkalmazhatóságát a Livnói Katonai Kiképző Központban.
A kiképzés során egy elképzelt árvíz és földrengés által okozott súlyos katasztrófahelyzetben kérte a polgári katasztrófa-elhárítási központ a bosznia-hercegovinai haderő segítségét, amihez az EUFOR kijelölt erői is csatlakoztak.

A folyamatos esőzés következtében a térségben található tó vízszintje meghaladta a kritikus magasságot, a híd szerepét is betöltő védőgát használhatatlanná vált, és átszakadása esetén az alacsonyabb területeket is elönthette volna a víz. 

Az egyes feladatok és mozzanatok elemenkénti begyakorlása után az egyhetes közös kiképzés zárónapján, komplex bemutató keretében adott számot a bosnyák és a magyar szakasz a feladatok megoldása terén szerzett jártasságáról, amit az EUFOR törzsfőnöke is megtekintett. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére