Kapcsolódni, és közben különbözni másoktól - Közérthetően a magyar külpolitika stratégiájáról

há • 2024. február 23., péntek •
Magyarország a térség kulcsállama szeretne lenni, és ehhez megvannak a stratégiái. Ezekről írt könyvet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki Szombathelyen beszélt a témáról nemrég.
Kapcsolódni, és közben különbözni másoktól - Közérthetően a magyar külpolitika stratégiájáról

A Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvet minden európai politikusnak el kellene olvasnia - így vezette fel a Szombathelyi Polgári Esték egyik beszélgetését Lovass Tibor újságíró, televíziós szakember, aki a szerzőt, Orbán Balázst faggatta a Haladás Sportkomplexumban kedden. Az esemény házigazdája dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő volt. Elhangzott: sok mindenre választ és megoldást találna a kontinens ebből a könyvből. Hogy mi mindenre?

A lemaradás, az elszigetelődés a legrosszabb, ami az országgal történhet - ez tulajdonképpen városi, regionális szinten is igaz, emiatt párhuzamot is vont Orbán Balázs Magyarország térségbeli, illetve Szombathely régióbeli helyzete és céljai között.

Úgy vélte, a szombathelyi városvezetés elzárkózó magatartásának az itt élő polgárok isszák meg a levét, ezért Lenkai Nóra polgármesterjelöltet ajánlotta a közönség figyelmébe.

Ami pedig Magyarországot illeti, közvetítőszerepre törekszik, és nem szeretne a nagyhatalmak játékszere lenni. Orbán Balázs felhívta rá a figyelmet, Brüsszel elmúlt ötéves működése nem vezetett jóra, úgy kell politizálni, hogy a magyar nézőpont hangsúlyosan megmarad.

A geopolitikai átrendeződés már zajlik, és a magyar külpolitika soha nem látott energiákkal dolgozik azon, hogy az ország minél előnyösebb pozícióhoz jusson.

Közvetítő lehet Kelet és Nyugat között, hiszen a lehető legszélesebb körrel kapcsolódik össze. Ez a hálózatos gondolkodás minden oldalon előny lehet, derült ki.

A könyvet 12 nemzetközi szaktekintély ajánlja az olvasó figyelmébe. A szerző mindre büszke, hiszen olyan politikusok írtak kísérőt a magyar stratégiához, akik komoly hatalmakat képviselnek, akiknek a szavára oda kell figyelni.

közösség

további frisss

lap tetejére