Kántor kutya véréből - Újabb könyv jelent meg a legendás szombathelyi rendőrkutyáról

• 2023. június 23., péntek •
A Kárpátmedencei Népfőiskola Őrvidék Házban csütörtökön bemutatták a Szülőföld Könyvkiadó Kántor öröksége címmel megjelent kötetét.
Kántor kutya véréből - Újabb könyv jelent meg a legendás szombathelyi rendőrkutyáról

A magyar televíziózás talán egyik legkülönlegesebb alkotása a Kántor című minisorozat volt a hetvenes években, az idősebb generáció akár még ma is képes felidézni Csupati őrmester és kutyája, Kántor történetét. Igazi Vas vármegyei sikertörténet ez, hiszen maga a sorozat is a csákánydoroszlói Tóti Tibor történeteiből merített. 

Ezt az emlékezést is szolgálta az a könyvbemutató, amelyet a Kárpát-medencei Népfőiskolán, az egykori MMIK-ban rendeztek tegnap. Végh Attila Mihály, Kántor öröksége című regénye rendőrkutyákról szóló izgalmas történeteket mutat be. Gulyás Ferenc, Szombathely rendőrkapitánya köszönetet mondott Farkas Csabának, a Szülőföld Kiadó igazgatójának, hogy elővett egy olyan történetet, amellyel méltán emlékezhetünk egy helyi születésű hírességről. 

Tóti Tibor (Csupati) kutyájára ma büszkék lehetünk, hiszen 279 alkalommal derített fel bűncselekményt. – Másnak legenda, neki a barátja volt Kántor – mondta a rendőrkapitány, aki hangsúlyozta, hogy a fiatalok is ismerik a legendás rendőrkutyát, ami azért is nagyszerű, hiszen manapság már inkább Marvel hősökről beszélnek a mai generációk. Bár nem bizonyított, de úgy tudni, hogy a szintén híres sorozatot, a Rex felügyelőt is Kántorról mintázták a készítők. Izsányi Tibor őrnagy, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálatának vezetője a rendőrkutya és a rendőr kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, már az 1700-as években használták az angol detektívek a kutyákat felderítésre. A magyar rendőrség ma leginkább német juhász és belga juhász kutyákat állít szolgálatba, ezek a fajták a legkiegyensúlyozottabbak.

Forrás: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére